Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gellért napja van.
Érdemes óvatosnak lenni az új Dunakanyar napijeggyel
2020-08-14 19:42:59
Érdemes óvatosnak lenni az új Dunakanyar napijeggyel

Érdemes óvatosnak lenni az új Dunakanyar napijeggyel

Augusztus 5-től lehet kapni a Dunakanyar napijegyet, amelyet augusztus 31-ig minden napra, utána szeptember 30-ig csak péntekre, szombatra és vasárnapra lehet megváltani. A huszonhat éven aluliak 1500, míg az azon felüliek 2 ezer forintot fizetnek érte. A jegy az adott napon 0 – 24 óráig érvényes, és az éjfél előtt megkezdett utazás a járat végéig érvényes még. A napijeggyel utazhatunk a szentendrei HÉV Békásmegyer és Szentendre közti szakaszán, a Budapest – esztergomi (2-es menetrendi mező), a Budapest – szobi (70-es menetrendi mező) és a Vác – balassagyarmati (75-ös menetrendi mező) vasútvonalak teljes hosszában, tehát a HÉV-vel ellentétben a budapesti szakaszokon is csakúgy, mint a Volánbusznak a 300-as és a 800-as számtartományába tartozó autóbuszjáratain, illetve egyes hajójáratokon Visegrád és Esztergom között.

 

Nem érvényes a napijegy az e célra meg nem hirdetett dunai hajójáratokon, az erdei kisvasutakon, a kompokon, a révátkeléseken és egyes, ténylegesen dunakanyari buszjáratokon, mint például az Esztergom – dobogókőin.

 

Nézzük kinek éri meg és kinek nem a dunakanyari napijegy, amit névre szólóan állítanak ki és csak a MÁV és partnerei pénztáraiban.

 

A 25 éven aluliak közül csak annak éri meg, és nekik sem minden célpont felé, akiknek nincs már diák kedvezményük. A teljesárú napijegy kétezer forintos ára leszűkíti azt a kört, akinek érdemes megvennie. Például, aki Dobogókőre szeretne eljutni, ami egy közkedvelt kirándulóhely, annak nem éri meg ilyet megváltani. Mert hiába az adott napi korlátlan utazási lehetőség, nem sokan mennének fel egy nap alatt kétszer is a hegytetőre, hogy behozzák a jegy árát. Ugyanis a HÉV Békásmegyer Pomáz között 250 forintba kerül, az autóbusz Dobogókő, Manrézáig meg 370-be. Aki innen a hegytetőig tartó alig kétszáz méternyi távolságot sem kívánja legyalogolni, annak 465 forint a Pomáztól induló buszon irányonként a díjszabás. Ha mindezt összeadjuk, akkor 1240 illetve a nagyon kényelmeseknek 1430 forint napijegy nélkül az utazás. Aki például a Dobogókőről elkirándul Dömösre, annak is bőven alatta marad a viteldíja a 2 ezer forintos tételnek.

 

A pilisi és a visegrádi térségben szinte senkinek nem éri meg a napijegy vagy legfeljebb  nem fizet többet, mintha rendes napijegyet vásárolt volna.

 

A Duna bal partján, a börzsönyi térségben lényegesen más a helyzet. Egyrészt, mert a vonatokat, a HÉV-vel ellentétben már a budapesti fejállomástól igénybevehetjük a napijeggyel, másrészt a csatlakozó autóbuszjáratok költsége sem csekély. Például, aki Nagybörzsönybe vagy Kemencére utazik, ezer – ezerötszáz forintot is nyerhet a napijeggyel, szintúgy a Drégelyvár látogatói vagy a Balassagyarmatot felkeresők. Szintén lényeges kedvezményt élveznek a Börzsönyön átkelő turisták, Például a Perőcsényből Diósjenőre tartók is jelentősen olcsóbban utazhatnak így, mint egyébként.

 

Azt nem tudjuk, hogy miért csak szeptember 30-ig adnák ezeket a napijegyeket, holott az őszi – téli szezonban is egyre több kiránduló keresi fel a térséget.

 

Mindenesetre számoljunk, mielőtt megvennénk a Dunakanyar napijegyet...

 

Kertész Z István 

 

Utoljára frissítve: 2020-08-15 11:35:44

További híreink
Kiderült, hányszor utazott rendőrségi helikopterrel Szijjártó idén
A tárcavezetők közül csak Szijjártó Péter repült idén rendőrségi helikopterrel, a külügyminiszter hétszer utazott az ORFK gépeivel – ez derül ki a rendőrség Népszavának k...
2020-09-24 20:29:55, Hírek, Aktuális2 Bővebben
"Az államtitkár, mint a tahóság csimborasszója"
Tegnap este az ATV vendége voltam. Előfordult már hasonló eset itt is, máshol is. De olyat még sosem tapasztaltam, mint amiben tegnap este volt részem az ATV stúdiójában ...
2020-09-22 16:35:39, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Lemondott egy fideszes polgármester Fejér megyében
Lemondott szeptember 30-ai hatállyal a Fejér megyei Perkáta polgármestere, Somogyi Balázs, valamint Bogó Anikó alpolgármester és Szilasy László önkormányzati képviselő. M...
2020-09-22 16:35:37, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Identitás Generáció nevű szélsőjobboldali ifjúsági szervezet akciózott hétfő este a Színház- és Filmművésze...
Bővebben >>