Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Felavatták a Hármashatár-hegyi turistaszállót és a kilátót
2016-07-14 21:20:44
Felavatták a Hármashatár-hegyi turistaszállót és a kilátót

Felavatták a Hármashatár-hegyi turistaszállót és a kilátót

A Pilisi Parkerdő Zrt. ünnepség keretében ma átadta a Hármashatár-hegyi újonnan kialakított turistaszállót és a pár hete megnyitott kilátóhelyet is.

 

A turistaszállót az avatóünnepségen hibásan turistaházként mutatták be, de annak a funkciónak nem felel meg. Bár a kettő, négy- és nyolcágyas szobák praktikusan és modernül felszereltek és mindenhol törekedtek külön vizesblokkok beépítésére is, továbbá egy teakonyha étkezővel is kialakításra került, minden csak az itt megszálló vendégek részére készült. Éttermi vagy büfészolgálat, esetleg a rossz idő vagy vihar ellen menedéket keresők előtt az ajtó továbbra is zárva marad. Márpedig a turistaház fogalmába elsősorban ez utóbbiak tartoznak bele. A budapesti Hármashatár-hegyet felkeresők legalább 98%-a nem akar itt éjszakázni, így ezt a 120 milliós beruházást, bár jó célt szolgál, de a kirándulóknak mégis csak egy apró töredéke élvezheti majd.

 

Az épületet 1940-ben emelték, eredetileg pilóta-centrumként működött, majd később munkásőrbázis lett, a mostani átalakítással pedig turistaszálló. A lehetőségek korlátai miatt megtartották az eredeti épületformát, így az avatáson résztvevők elcsodálkoztak a meglehetősen keskeny folyosók láttán. Ami viszont bíztató, hogy külön gondnoki lakás is lesz benne, így folyamatos őrzésre és karbantartásra lehet majd számítani.

 

A Hármashatár-hegyen az első turistaházat a Budapest Sport Egyesület Turista-szakosztálya 1926 novemberére építette fel, de a nagy esőzések miatt a hivatalos megnyitóra csak 1927 tavaszán került sor. Az épületben ma luxusvendéglő működik és nem a kispénzű turisták bázisa.

 

Az avatási ünnepségen megjelentek közül Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke, aki arról beszélt, hogy nagyon örvendetes, ha minél több turistalétesítménnyel gyarapodik az ország és reméli, ez a folyamat nem áll meg. Ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, igazán annak örülne, ha anyagilag minél többen megengedhetnék  maguknak, hogy bejárják az ország szép vidékeit, továbbá, ha a turistaházak, úgy mint régebben, a csak napközbeni megpihenésre, felfrissülésre is alkalmasak volnának, mert csak így tudnák igazi rendeltetésüket betölteni.

 

A kilátótornyot Gluckler Károly (1858 – 1923) székesfővárosi erdőmesterről nevezték el, aki sokat tett a budai hegyek beerdősítéséért. A hegy oldalában futó kényelmes sétaút már régóta az ő nevét viseli.

 

Sajnálatos ugyanakkor, hogy az alkalomra, a Pilisi Parkerdő Zrt. által újból kiadott, a kilátótornyokról készült leporellójában, a Visegrád feletti Nagy-villámi kilátónál továbbra is valótlan történelmi adatok szerepelnek.

 

Kertész Z István/kép: Futó Renáta

 

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az airsoft több mindenben is különbözik a paintballtól, mégis olykor összetévesztik a kettőt. Ami biztos, hogy...
Bővebben >>