Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Figyelem: több mint 3 millió éves matrica jár le január 31-én
2023-01-30 13:17:08
Figyelem: több mint 3 millió éves matrica jár le január 31-én

Figyelem: több mint 3 millió éves matrica jár le január 31-én

Tapasztalataik szerint az új éves autópálya-matricák beszerzését sokan hagyják az utolsó pillanatra, tavaly január 31-ig körülbelül 1,5 millió darab 2022-es éves - országos és megyei - pályamatricát vásároltak, aminek mintegy 13 százalékát, mintegy 190 ezer darabot a hónap utolsó két napján vettek meg a közlekedők - írják a közleményben.

 

Ismertették, hogy a 2023-as éves országos és megyei matricákból 2023. január 29-ig kicsivel több, mint 1,3 millió darab fogyott, ami a 2022-es évesmatrica-mennyiség kevesebb, mint a fele. Ez azt is jelenti, hogy a tavalyi évre vásárolt éves vignetta mennyiség 56 százalékát még nem vették meg a közlekedők - tették hozzá.

 

Az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő a január 31-e. Eddig kell benyújtani az igénybe vételéhez szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz, vagy a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságához - olvasható a közleményben.

 

A mentességi körbe tartozó járműveknél nem kell úthasználati díjat fizetni. Ez a lehetőség olyan járművekre vonatkozik, mint például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek.

 

A kedvezmény, azaz a részleges díjmentesség lényege, hogy a jogosultak a D2 díjkategóriába tartozó gépjárművükkel D1 díjkategóriájú pályamatrica megváltásával használhatják a hazai e-matrica-díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot. Ezt a lehetőséget a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak vehetik igénybe.

 

Fontos, hogy a január 31-i határidő csak a nagycsaládosokat érinti, mivel a mozgáskorlátozottak esetében nem szükséges a bejelentést évente megújítani, jogosultságuk a mozgáskorlátozott parkolási igazolvány visszavonásával, illetve a nyilvántartásból történő törlésével szűnik meg - tájékoztatott a NÚSZ.

 

A szolgáltató autópálya-matrica vásárlásához saját nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol a vignettát kényelmi díj nélkül lehet beszerezni, és a vásárlást igazoló bizonylatot, nyugtázó értesítést sem kell megőrizni a matrica érvényességének lejárta után két évig. A nemrégiben megújult, mobilra optimalizált oldalon az e-matrica könnyen és gyorsan beszerezhető, és a folyamat során kategóriaválasztó is segíti a vásárlót a járműre érvényes díjkategória eldöntésében - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

 

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az elektromos autónkat ma már egyszerűen, otthon is tölthetjük a megfelelő eszköz segítségével. Ezzel elkerülh...
Bővebben >>