Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Futball Vb-2014 – A brazilok elverték a horvátokat a nyitómérkőzésen
2014-06-13 10:15:43
Futball Vb-2014 – A brazilok elverték a horvátokat a nyitómérkőzésen

Futball Vb-2014 – A brazilok elverték a horvátokat a nyitómérkőzésen

Elkezdődött a XX. futball-vb, ahol a házigazda brazil labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 3-1-re győzött Sao Paulóban a csütörtöki nyitómérkőzésén a horvát csapat ellen. A brazilok Neymar két góljának és a japán Nisimura bírónak is köszönhetik az első rangadó győzelmét.

 

 A horvátok Marcelo öngóljával a 11. percben kerültek előnybe, majd Neymar előbb a 29. percben egyenlített, majd a 71. percben 11-esből vezetéshez juttatta csapatát, a végeredményt pedig Oscar állította be a 91. percben.


A brazilok sorozatban kilencedik alkalommal nyerték meg első vb-meccsüket, illetve folytatódott az a sorozat, hogy a hivatalos nyitómeccseken a hazai csapat még veretlen. A világbajnokságok történetében csak 1966 óta rendeznek hivatalos nyitómérkőzéseket, azelőtt egyidejűleg több találkozóval rajtoltak el a vb-k. Az egyetlen kivétel 1938-ra datálódik, amikor Németország és Svájc 1-1-es döntetlennel kezdte meg a harmadik seregszemlét Párizsban. Eleinte a házigazda játszotta a nyitómérkőzést, majd 1974-től a címvédő lépett pályára a vb első találkozóján. A nyolc évvel ezelőtti világbajnokságtól kezdve ismét a házigazda játszhatja a nyitómeccset, mivel a 2006-os vb-nek már nem volt automatikus résztvevője a címvédő válogatott. A házigazdák az eddigi öt nyitómeccsükön veretlenek maradtak.

 


Az első félidő jellemzően dinamikusabban és pörgősebben játszott mind két csapat, már a 11. percben gól is született: Olic futott el a baloldalon, majd beadása után a labda három brazil védő lába alatt, előtt és között is elcsúszott, Perisic pedig rosszul találta el azt, így a középen visszazáró Marcelóról az ötös vonaláról a kapuba pattant (0-1). A 29. percben Oscartól kapott labdát a horvát térfél közepén Neymar, aki megindult Pletikosa kapuja felé, majd 21 méteres, hajszálpontos lövése a bal kapufáról vágódott a hálóba (1-1).

 



A félidős 1-1 után picit takarékra tették a játékot, de izgalomban a mérkőzés második játékrészre is bővelkedett: a 69-71. perc között Fred kapott labdát a 16-oson belül, Lovren hátulról megfogta, amire a brazil támadó azonnal feldobta magát, a japán bíró pedig a büntetőpontra mutatott. A 11-est Neymar végezte el, a kapu jobb oldalába tartó lövésébe Pletikosa beleért, de hárítani nem tudott (2-1). Majd  a brazilok fellelkesedve rúgtak még egy gólt a horvátoknak: 91. perc: egy gyors brazil ellentámadás végén Oscar 17 méterről spiccel a jobb alsó sarokba lőtt (3-1).

 

 

A mérkőzés góljai, videó:

 


Az első perctől a házigazda brazil válogatott irányított, de a horvátok labdaszerzéskor bátran megindultak előre és gyors ellentámadásaik veszélyesebbek voltak. Egy ilyen akció végén - ha szerencsésen is, de - egy öngóllal vezetést szereztek. A hazaiak aztán a félidő derekán ocsúdtak fel igazán, akkor Pletikosának kellett többször védenie. Amikor már úgy tűnt, a horvátok már éppen kezdték átvészelték ezt a szakaszt, akkor Neymar egyenlített egy nem túl erős, de annál pontosabb lövéssel. A szünetig hátralévő időben egyre nagyobb fölényben játszottak a brazilok, de újabb gólt már nem értek el.

 

A folytatásra visszaesett a játék színvonala. A brazilok ugyan továbbra is többet birtokolták a labdát, de mezőnyfölényük meddő volt, ugyanis a horvátok stabilan védekeztek, így helyzet sem igazán alakult ki. A dél-amerikai együttes aztán kapott egy véleményesnek tűnő 11-est, amelyet Neymar értékesített. A hajrában ugyan támadtak a horvátok az egyenlítésért, még lehetőségük is akadt a gólszerzésre, de a végén egy gyors brazil ellentámadás végleg megpecsételte a sorsukat.

 


A mai nap mérkőzései:

 

17.40: Labdarúgó-világbajnokság, Mexikó-Kamerun
20.40: Labdarúgó-világbajnokság, Spanyolország-Hollandia
23.50: Labdarúgó-világbajnokság, Chile-Ausztrália 

 

A csoport további programja:


június 13.: Mexikó-Kamerun, Natal 18.00
2. forduló:
június 17.: Brazília-Mexikó, Fortaleza 21.00
június 19.: Kamerun-Horvátország, Manaus 0.00
3. forduló:
június 23.: Kamerun-Brazília, Brazíliaváros 22.00
június 23.: Horvátország-Mexikó, Recife 22.00

 

Mezei

 

 

Képek: index.hu, sportgeza.hu

Utoljára frissítve: 2014-06-13 10:15:37

További híreink
Mindenki álma és rémálma egyszerre: az első randi!
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közösségi oldalakat, akár a társkereső portálokat nézzük, mindegy...
2024-04-18 12:07:52, Hírek, Sport Bővebben
Hogyan érdemes a vakolt falat festeni?
Mind kül-, mind pedig beltéren változatlan népszerűségnek örvend a vakolás, amely egy kifejezetten nagy múltra visszatekintő építési művelet. A kültéri vakolat nem csupán...
2024-04-16 09:42:07, Hírek, Sport Bővebben
Ne felejts el játszani!
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre gyermek-, illetve felnőttkorban, de a lényeg az, hogy mindket...
2024-04-09 17:58:00, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>