Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Barbara, Borbála napja van.
Ha az üzlet egyszer beindul... - az ISIS és a pénz
2014-08-12 17:18:34
Ha az üzlet egyszer beindul... - az ISIS és a pénz

Ha az üzlet egyszer beindul... - az ISIS és a pénz

Mosul, Irak második legnagyobb városának meghódítása annyi pénzt hozott az ISIS konyhájára, hogy mára a világ leggazdagabb terrorszervezetévé vált. Igen, még az Al Kaidánál is gazdagabb. De hogy sikerült ez az üzleti barvúr?
 
A háború költséges mulatság, bár győzelem esetén a nyereségek is nagyok... Ahhoz, hogy az ISIS-nek igazán beinduljon az üzlet, a kezdőtőkét össze kellett kalapozni valahogy. A nagyvonalú támogatók az öbölmenti arab államok, Kuwait, Szaúd-Arábia tehetősebb polgárai és szervezetei közül kerültek ki. Ők akkor elsősorban Bashar al-Assad, szír elnök hatalmának megdöntésére adakoztak. Közvetett formában maga az Egyesült Államok is besegített, hiszen ő meg régióbeli legjelentősebb szövetségeit, Törökországot, Quatart, és Szaúd-Arábiát támogatja.
 
Persze, egy vállalkozás annál sikeresebb, minél több lábon áll. Így gondolják ezt az ISIS tagjai is, akik istenigazából megfogják a munka végét. Igazán nem válogatósak, a becsületes, kétkezi bankrablás, fosztogatás éppúgy szerepel tevékenységi körükben, mint az ennél kifinomultabb üzleti érzéket feltételező tranzakciók.  Első emberüknek, Abu-Bakr al-Baghdadinak mondhatni, a bankrablás a hobbija. Bár mostanában a hadvezérkedéssel járó feladatok a kelleténél jobban igénybe veszik, korábban személyesen is számos ilyen akcióban vett részt.
 
 
Az ISIS-harcosok bevételének egy további, jelentős része azokból a kelet-szíriai olajmezőkből származik, melyeket ők tartanak ellenőrzésük alatt. Ezekből oly módon is hasznot húznak, hogy az olajkészletek egy részét visszavásároltatják a szíriai kormánnyal. (Miközben az a nemes cél vezérli őket, hogy megtisztítsák  a könyéket a hitetlenektől, evilági motivációik sem elhanyagolandók. Mégiscsak megnyugtatóbb lenne számukra, ha ők gazdálkodhatnának nemcsak Szíria, hanem az egész térség olajkészleteivel.)  
 
Az adókat az égig srófolják, talán még a levegőért is sápot szednek, aki meg igyekszik elbliccelni a fizetést, életével fizet. De szednek védelmi pénzeket is, meg váltságdíjat az elrabolt emberekért, külön adót vetnek ki a hitetlenekre, tehát az övéktől különböző vallásúakra, és zsarolással, pénzmosással is foglalkoznak. Mindeközben művészi érzéküket sem hagyják parlagon: jóvoltukból mesés értékű műkincsek vándorolnak a tehetősebb gyűjtőkhöz - mesés vagyonokért.
 
 
Az elmúlt évek e fáradságos kuporgatása biztosította a forrásokat Mosul bevételéhez is. A történelmi Ninive meghódítása be is váltotta reményeiket: becslések szerint a korábban 900 millió dollár (500 millió font) alaptőkéjük ily módon 2 millárd dollárra (18 millió fontra) duzzadt. A csapat 500 millió dollár készpénzt és aranyat szólított magához központi bankjának a mosuli fiókjából. Fegyverarzenáljukat több száz páncélos gépkocsi, sok milliót érő fegyverek is gazdagítják. Az Egyesült Államok legnagyobb aggodalmára, ezzel a felszereléssel maga az amerikai hadsereg látta el az iraki katonákat, akiket arra képeztek ki, hogy majd helyettesítsék őket. Lassacskán minden együtt van ahhoz, hogy az észak-iraki olajmezőket is ellenőrzésük alá vonják.
 
Hó végén nem kell aggódnia egy darabig Al Bhagdadinak sem. Bár nagy szerényen csupán egyetlen milliárdocska dollárral pótolta ki magánvagyonát, Irakban ma ő a legtehetősebb ember s világviszonylatban is a leggazdagabbak közé küzdötte fel magát.
 
Kiss Kati
 
További híreink
Mostantól látogatóközpontként is működik
Kívül-belül megújult Pécsen a Régészeti Múzeum, ami a jövőben már nemcsak kiállítótér, hanem látogatóközpont szerepet is kapott.
2023-12-03 21:59:32, Hírek, Színes Bővebben
Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
A Rotary Club Pécs a szegedi Szentgyörgyi Albert Rotary Club mintáját követve rendezi meg esztendőről esztendőre a Rotary Adventet.
2023-12-02 21:19:18, Hírek, Színes Bővebben
A POS terminál bérlés előnyei összefoglalva
Napjaink rohanó világában szinte észbe sem kapunk, mire újabb és újabb digitális megoldások, innovációk látnak napvilágot. Ilyen volt először is az elektronikus fizetésre...
2023-12-01 19:16:29, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem lehet egyetlen meghatározó tulajdonsághoz kötni, ha valaki jó sofőr. Ellenben vannak olyan ismérvei, melye...
Bővebben >>