Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Kullancsinvázió várható
2014-04-17 11:32:01
Kullancsinvázió várható

Kullancsinvázió várható

Idén ötször-tízszer annyi kullancs várható, mint tavaly. Ennek oka, hogy tél gyakorlatilag nem volt. A szakember szerint kullancsot csak kullancskanállal szabad eltávolítani, és utólag meg kell vizsgálni, tartalmazott-e Lyme kórt okozó baktériumot.

 

Minden eddiginél nagyobb kullancsinvázió várható, legalábbis ezt mondják a szakemberek. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke úgy nyilatkozott: nem volt tél mögöttünk, sőt, az elmúlt húsz évben nem voltak igazán fagyos telek, ezért van, hogy ötször-tízszer annyi kullancs várható, mint tavaly. Az állatorvosi praxisok pedig arról számolnak be, hogy egy-egy betegen nem egy-két kullancs van, hanem 15-20 kullanccsal érkeznek be hozzájuk a kirándulások után a kutyákat.

 

Felhívta a figyelmet arra: ha bőrünkbe kullancs kerül, semmiképp ne zsírozzuk, olajozzuk, égessük, gyufával ne tekergessük, hanem szakszerű orvostechnikai eszközzel, a kullancskanállal távolítsuk el.

Hangsúlyozta: mindig fel kell készülnünk a természet adta veszélyekre. Pikaridin hatóanyagú riasztószerrel le kell fújnunk magunkat, kullancskanálnak is kell lenni a hátizsákban. A velünk kiránduló kutya pedig havonta kapjon kullancsriasztó cseppet.

Ha eltávolítottuk a kullancsot, akkor a patikákban kapható teszttel meg kell vizsgálni, volt-e benn Lyme-kórt okozó baktérium. Az utóbbi időszakban megvizsgált kullancsok 50 százaléka fertőző volt, és a fertőzők 95 százaléka tartalmazott Lyme-kórt okozó baktériumot.


forrás: Velencei Hírhatár

Utoljára frissítve: 2014-04-17 11:34:21

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Aktuális Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Aktuális Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az...
Bővebben >>