Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Zita napja van.
Kürtőskalács fesztivált rendeznek a hétvégén
2014-10-09 14:25:38
Kürtőskalács fesztivált rendeznek a hétvégén

Kürtőskalács fesztivált rendeznek a hétvégén

 

A látogatók olyan extrém édességeket is megkóstolhatnak, mint a citrusos, mákos, fahéjas, szezámmagos és mazsolás kalács, emellett kürtős karika, óriáskürtős, Kürtős krémes, Csokicseppes kürtőskalács, vagy a Kürtős Csapágy mellett, idén is szolgálnak kuriózumokat a szervezők - mondta el András Tünde, a rendezvény igazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten.

 

 

A programon fellép Tóth Gabi, Takács Nikolas, Dér Heni, Gyurcsik Tibor, a Neoton Swing és az Indygo zenekar is, valamint a közös kürtőskalácssütés rekordját is megdönthetik a résztvevők. A Kürtőskalács Fesztivál kiegészítő prograimjainak legkülönlegesebbike a Székelyföldi Legendárium interaktív foglalkoztatója, ahol kicsik-nagyok egyaránt kipróbálhatják a Legendárium óriási társasjátékát, és csodás Meseszekerét.

 

A nagy közös sütés 


A “Csináld magad!” kézműves foglalkozáson mindenki egyaránt kipróbálhatja a tésztakelesztés és szénkezelés művészetét. A fesztivál csúcspontjaként pedig újra lesz Nagy Közös Sütés, amely idén bejegyzésre kerül a Magyar Rekordok könyvébe, felállítva a "Kürtőskalács egyszerre sütés rekordját."

 

 

 

 

András Tünde kiemelte, hogy a fesztivált azzal a céllal rendezték meg tavaly első alkalommal, hogy népszerűsítsék a kürtöskalács fogyasztását. Hozzáfűzte, hogy tavaly mintegy 15 ezer érdeklődő látogatott el a fesztiválra, amelyen több mint 10 ezer kalácsot sütöttek. 

 

 

A kürtőskalács jellegzetes erdélyi specialitás, a magyar gasztronómia egyik különlegessége, amelyet Székelyföldön a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek. 

 

A program jótékonysági akcióval is kiegészül: Bálint Gáspár és Bálint F. Gyula júniusban indult útnak kajakkal a Dunán a folyó forrásától, hogy összegyűjtsék azt a mintegy ötszázezer forintot, amelyből egy defibrillátort vásárolhatnak egy, a deltában található településnek. A sajtótájékoztatón résztvevő Bálint Gáspár elmondta: még 940 kilométer van hátra, amelynek megtételét a tervek szerint jövőre folytatják.

 

 

A gyűjtés március 12-én kezdődött a fesztivált is életre hívó Vitéz Kürtős műhelyében, ahol minden eladott kalács után 15 forintot tesznek félre az életmentő készülékre.

 

A rendezvény és a programok elérhetősége ITT

 

Mezei

 

Képek: budnews.hu, facebook.com/KurtoskalacsFesztival, kurtoskalacsfesztival.hu

Utoljára frissítve: 2014-10-09 12:58:54

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Színes Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Színes Bővebben
A bejárati ajtó több mint egy egyszerű nyílászáró
Igaz, egy beltéri ajtóhoz hasonlítva már nem is olyan “egyszerű” a szerkezete, hisz sok mindenben eltér a felépítése, kialakítása. A bejáratnál lévő nyílászáró szimbolizá...
2024-04-23 16:35:24, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>