Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Magyar kutatók indulnak a Föld legmagasabb aktív vulkánjára
2014-01-30 08:18:15
Magyar kutatók indulnak a Föld legmagasabb aktív vulkánjára

Magyar kutatók indulnak a Föld legmagasabb aktív vulkánjára

A hétvégén magyar kutatók indulnak a Föld legmagasabb aktív vulkánjára - a chilei-argentin határon található, 6893 méter magas Ojos del Saladóra -, hogy vizsgálják a klímaváltozás hatásait.


2012-ben a kutatók műszereket telepítettek az Andokban található vulkánra, a Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció első szakaszában. A második szakaszban, amely február 3-án fog indulni, a műszerek által rögzített adatokat fogják begyűjteni, amelyek hozzájárulhatnak majd a klímaváltozás megértéséhez.


Az expedíció vezetője, Nagy Balázs nyilatkozatában elmondta, hogy több hetet fognak eltölteni majd a 200 kilométeres körzetben lakatlan hegyen, ahol az eddig mért adatok begyűjtése mellett újabb mintákat is fognak venni. A kutatásokhoz az Atacama-sivatag és a Száraz-Andok extrém terepe kiváló "indikátorhelyszínnek" számít.


Nagy Balázs társai a túrán Heiling Zsolt, Mari László és Nemerkényi Zsombor lesznek.



Az expedíció honlapján általános és középiskolásoknak szóló, a kutatóúthoz kapcsolódó online vetélkedő is indul majd Kövesd a Kutatókat! címmel: itt kéttagú csapatoknak négy fordulóban kell majd megválaszolniuk a Chiléről, a vulkánosságról, a klímakutatásról és az expedícióról feltett kérdéseket.


Az expedíció résztvevői keszonkamrás kezelés - amely a felkészülést segíti elő - után indulnak majd a Föld legmagasabb tűzhányójára. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet részeként működő Hiperbár Centrum főorvosa elmondta, hogy a kamrában ülők magasabb nyomáson lélegeznek, ezáltal növelik az oxigénbevitelt, ami javítja teljesítményüket: többet bírnak és hamarabb kipihenik magukat.

A magashegyi akklimatizáció nem csak fizikailag nehéz azonban. Nagy Balázs kiemelte, hogy a hegyen töltött napok alatt a gondolkodásuk is megváltozik: "csőlátók" lesznek, ami nagyon megnehezíti a kreatív, tudományos munkát.
"A hegyen nem olyan racionális a gondolkodásunk, mint itt lent. Ezért fontos az előzetes tervezés, mert fönt könnyen elfelejtjük, hogy mi is pontosan a feladatunk." - fogalmazta.


Magyarok először 2010 elején mászták meg az Ojos del Saladót. Akkor Nagy Balázs, Nemerkényi Zsombor, Bakai Ferenc és Garamszegi Tamás jutott fel a kráter szegélyén emelkedő sziklás főcsúcsra. A hegy száraz környezetben, hegyi sivatagok fölött magasodik, lábánál sós tavak, só- és kősivatagok húzódnak, állandó ivóvízforrás pedig csak több mint 200 kilométer távolságra található.


fotó: www.atacama.expedicio.eu

 

VID

Utoljára frissítve: 2014-01-30 08:20:09

További híreink
Menj biztosra! Válaszd a koncentrátumot!
Ma már mindenkinek a környezetében akad olyan ember, aki rendszeresen használ CBD olajat, így most már biztosan te magad is sokat hallottál erről az igen érdekes növényrő...
2024-04-25 16:05:52, Hírek, Kultúra Bővebben
Mutatunk két kihagyhatatlan süteményreceptet, amit neked is meg kell kóstolni!
Amennyiben most készülsz belekezdeni a fogyókúrádba, felhívjuk figyelmedet, hogy csak óvatosan olvass tovább! Ebben a cikkben ugyanis két olyan édes finomságról lesz sz...
2024-04-23 16:28:45, Hírek, Kultúra Bővebben
A műanyag bejárati ajtó beszerelésének költsége valóban felér egy rémálommal?
Mindenkit megnyugtatunk már most az elején: természetesen nem. Ez egy nagyon sok tényezős kérdés, hiszen, ha szétnézünk a környéken, aligha fogunk találni két ugyanolyan ...
2024-04-23 16:26:06, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget...
Bővebben >>