Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?
2022-05-24 15:12:00
Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?

A vírusról, annak terjedéséről és hatásairól egyre többet tudnak a kutatók, ezeket foglalta össze az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), a szervezet ajánlásokat is megfogalmazott az európai országok és azok egészségügyi ellátórendszere számára.

 

Az ECDC elemzése a majomhimlőről egy rövid összefoglalóval indul, amiben leírják a himlő terjedésének lehetséges módjait, és ajánlásokat is megfogalmaznak az európai országok egészségügyi ellátórendszereinek feladatairól.

 

A majomhimlő (Monkeypox, MPX) nem terjed könnyen az emberek között, állapították meg a kutatók. Az emberről emberre történő átvitel közeli fertőzött személy bőrsérüléseiből származó fertőző anyaggal való közvetlen érintkezés, a légzőszervi cseppek útján a hosszan tartó személyes érintkezés során, valamint fomitákon keresztül történik.

 

Az ECDC járványügyi értékelése alapján nagy a valószínűsége annak, hogy az MPX az EU-ban/EGT-ben több szexuális partnerrel rendelkező személyek között terjed. Bár a jelenlegi járványkitörések legtöbb esete enyhe betegségtünetekkel járt, a majomhimlő vírus (MPXV) bizonyos népességcsoportokban (kisgyermekek, terhes nők, immunszupprimált személyek) súlyos betegséget okozhat. A súlyos megbetegedéssel járó esetek valószínűségét azonban még nem lehet pontosan megbecsülni. Az általános kockázatot mérsékeltnek ítélik a több szexuális partnerrel rendelkező személyek esetében, és alacsonynak a lakosság szélesebb körében.

 

A kezelés főként tüneti és támogató jellegű, beleértve a másodlagos bakteriális fertőzések megelőzését és kezelését is. A himlő elleni vakcina megfontolható a súlyos megbetegedés szempontjából fokozottan veszélyeztetett közeli kontaktok poszt-expozíciós profilaxisára, azonban az expozíciónak kitett személyek esetében gondos előny/kockázat értékelést kell végezni. Ezenkívül a vírusellenes gyógyszerek potenciális kezelési lehetőséget jelentenek a súlyos esetek esetében.(...)

 

Általánosságban az MPX kitöréseit a nyugat- és közép-afrikai országokból jelentették az elmúlt hónapokban. Kamerun már 2021 decemberében beszámolt a MPX-járvány kitöréséről, 2022. február 17-ig három megerősített és 25 feltételezett esetet jelentettek, köztük két halálesetet. De más, közép-, észak-nyugati és dél-nyugat-afrikai országokból is jelentettek megbetegedéseket, így a Közép-afrikai Köztársaságból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Nigériából is. Az elmúlt napokban világszerte, más kontinensekről, több országból, így az Egyesült Államokból, Kanadából, Izraelből és Ausztráliából is jelentettek majomhimlő megbetegedést.

 

Az első európai esetet 2022. május 7-én az Egyesült Királyságban jelentették, egy beutazó személy Nigériából, Lagosból érkezett Londonba. Azóta kilenc uniós tagállamból (Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Hollandia) jelentettek majomhimlős eseteket.

 

A járvány eddig jelentett esetei alapján az ECDC szerint a majomhimlő vírus további terjedésének valószínűsége a szélesebb lakosság körében az EU/EGT-országokban és globálisan a következő hónapokban nagyon alacsony, így összességében a lakosság nagy része számára a majomhimlő kockázata nagyon alacsony.

 

(forrás: portfolio.hu)

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sa...
Bővebben >>