Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Megszüntetnek 5 féle, kevésbé kihasznált BKK jegyfajtát
2023-02-23 17:31:17
Megszüntetnek 5 féle, kevésbé kihasznált BKK jegyfajtát

Megszüntetnek 5 féle, kevésbé kihasznált BKK jegyfajtát

Ezt megelőzően a kedden a Főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságában már megszavazták az előterjesztést, de Gál József az LMP–Magyarország Zöld Pártjának küldöttje módosítót terjesztett be a bizottság részére, mert kivette volna az átszállójegyet a megszűnő termékek közül. Ezt a módosító javaslatot a bizottság 5-1 arányban nem támogatta, így ez a termék is kivezetésre kerül, holott Gál különböző érveket hozott fel annak fennmaradása érdekében.

 

Az előterjesztés megszüntette az 5/30-as jegyet, ami 30 napon belül, kívánság szerint 5 napon keresztül 24 órás jegyként működött, az átszállójegyet, továbbá a 3 megállóra érvényes metrószakaszjegyet, a kiegészítő heti Budapest-bérletet és a heti Budapest-bérletet is.

 

Gál József, portálunknak nyilatkozva azt emelte ki, azért nem támogatja több jegyfajta megszüntetését, mert ez szerinte burkolt áremelés.

 

-Itt van például az átszállójegy kérdése: a bizottsági ülésen arra hivatkoztak, hogy a 30 perces időalapú-jegy kiváltja ezt a jegyfajtát. Ez azonban egyáltalán nem igaz, egyrészt, mert a 30 perces jegy esetében - amit csak online lehet megvásárolni - az első átszállásnak 29 percen belül meg kell történnie, amit egyáltalán nem biztos, hogy az érintett utas meg is tud tenni. Amennyiben ez nem jönne össze, akkor 90 perces jegyet kellene váltania az utazónak, ami már 530 forint helyett 750 forint, és így bizony már jóval drágább az utazás ugyanazon a szakaszon. Másodszor, nincs mindenkinek okostelefonja, így kénytelen kettő vagy több vonaljegyet vásárolni. Egyébként is valamilyen kisegítő elektronikus eszközt megkövetelni az olcsóbb jegyfajtához, nem biztos, hogy egy törvényességi vizsgálton átmenne, hiszen nem kényszeríthetünk mindenkit arra, hogy rendelkezzen internetet is elérő mobiltelefonnal. A bizottsági ülésen kértem, hogy ezen két ok miatt ne vezessék ki az átszállójegyet, erre válaszul Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes - aki a főváros képviseletében vett részt az ülésen - azt mondta, hogy csak az idősebbek nem használnak okostelefont, és ők meg amúgy is ingyen utaznak, ha 65 év felettiek. Probléma továbbá az 5/30-as jegy esetében az, hogy a 4550 forintos ár jóval kedvezőbb, mint az 5500 forintos 72 órás jegy, hiszen az előbbit akár három egymást követő napon is lehetne használni és az érvényesség végéig még marad szabadon választható kétnapnyi korlátlan utazási lehetőség a fővárosban - mondta Gál.

 

Általánosságban elmondható, hogy a BKK túlságosan rá van kattanva az applikációjára, a Budapest-GO-ra, és nem kellőképpen figyel azokra, akiknek nincs okostelefonjuk. Ugyanez volt megfigyelhető országos szinten a járvány teljes korlátozása idején is, az utasokat felszólították, hogy telefonon vagy pénztárban vegyék meg jegyeiket. A gyakorlatban viszont a pénztárak is zárva voltak és akkor is sok embernek nem volt okostelefonja vagy olyan helyen tartózkodott, ahol nem volt térerő. Akkor is sokan kérdezték, hogyan vegyenek jegyet? A vezetőtől nem tudtak, mivel ő el volt zárva az utastértől.

 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest is kerestük, a főváros sajtóosztályán keresztül, sajnos írásban benyújtott levelünkre a cikk lezárásáig nem reagált.

 

Kertész Z István

 

 

 

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szerv...
Bővebben >>