Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Mentsük meg a Városligetet!
2014-04-11 08:56:53
Mentsük meg a Városligetet!

Mentsük meg a Városligetet!

A Városliget megmentése az, ami most leginkább foglalkoztatja a zuglóiakat, és reméljük, a fővárosiakat is. Papcsák Ferenc gyakorlatilag élére állt a Városliget Múzeum Negyeddé alakításának azzal, hogy ő nyújtotta be az erről szóló törvénytervezetet, amit az Országgyűlés tavaly el is fogadott. Most pedig megsértődött, amikor a Városligetért harcolók nem hívták meg a rendezvényükre. Most, hogy a rövidesen megalakuló új Parlamentben nem ő képviseli Zuglót, reméljük, több a lehetőség arra, hogy a Városliget megmeneküljön. Várnai László kerületi képviselővel és a Civil Zugló Egyesület elnökével beszélgettünk arról, van-e erre reális esély.

 

- Múlt szombaton volt a "Mentsük meg a Városligetet!" rendezvény, ami eléggé elsikkadt a választások miatt. Mi volt a cél?

 

- Most elsőnek a beruházásról való tájékoztatás volt a cél, de persze tiltakozás is. Hogy elmondjuk, mit terveznek. A Civil Zugló Egyesület egy kerékpáros vetélkedőt szervezett, és volt kvízünk is, amiben megkérdeztük a lakosokat, hogy mi ez a beruházás. Látni lehet azt, hogy a lakosok nem nagyon tudják, mi készül, és a projekt mennyire előrehaladott állapotban van. Olyan "majálisos" hangulat uralkodott. Összességében lehet azt mondani, hogy olyan 5-10 ezer ember is volt ott egész napra elosztva, jó hangulatú koncerteken vehettek részt, volt egy klassz gyerekrészleg, arcfestéssel, játékokkal, környezetvédelmi, szemétválogatós vetélkedőkkel. A mi kvízünk például arról szólt, hogy van-e elképzelésük arról, mekkora épület épül, tudják-e, hogy hány látogatót várnak, mennyire ismerik Zuglót, mekkora Zugló lakossága, tudják-e, hogy kik azok a híres emberek, akik Zuglóban laknak Nagy Lászlótól, Asbóth Oszkáron át, Zenthe Ferencig és hogy tudják-e, hogy Zugló utolsó három polgármestere nem is lakott Zuglóban.

 

- És tudták?


- Az emberek nagy megdöbbenéssel látták, hogy másfél milliós plusz látogatószám van a Ligetben, mennyi híres ember lakik Zuglóban, és hogy az utolsó három polgármesterünk nem lakott Zuglóban.


 

- Elég szomorú, mert ahhoz nincs köze a politikának, hogy mit és mennyit tudunk a közvetlen környezetünkről. Az még elnézhető, hogy tervekről nem tudnak túl sokat.

 

- Ez most a felvilágosítás korszaka. A Civil Zugló Egyesület és az MSZP is aláírat egy petíciót a Városliget beépítése ellen. Fogunk csinálni egy nagyobb rendezvényt, hogy mindenki fogadjon örökbe egy városligeti fát, mert úgy látjuk, hogy valamilyen módon ezt kicsit ki kell emelni a politika síkjából, és inkább környezetvédelmi kérdéssé tenni.

 

Múlt héten volt még egy nagyon sikeres lakossági fórumunk a Lipták Villában Ráday Mihály városvédővel, amelyen még Rozgonyi Zoltán alpolgármester is tiszteletét tette. Papcsák Ferenc megsértődött, hogy ő  nem kapott személyes meghívót. Ne csodálkozzon, hiszen pont ő volt az, aki odaadta a Városligetet - a zuglóiak megkérdezése nélkül - egy vagyonkezelő cégnek. Hogy a zuglói képviselőtestületnek ma már semmilyen befolyása nincsen a Városliget sorsára, azt a helyzetet ő alakította ki. Neki semmilyen oka és joga nincs, hogy ott legyen. Baán László kormánybiztost, és a Múzeum Negyedet tervező, úgyveezett Városliget Vagyonkezelő Zrt. céget meghívtuk, akik nemet mondtak a meghívásra.

 

 

- Miben reménykedik a Civil Zugló Egyesület, illetve a zuglóiak? Meg lehet-e akadályozni egyáltalán még?

 

- 2008-ban már sikerült megakadályozni egy ugyanolyan monstrum felépítését, mint amilyet most a Ligetbe terveznek. A kisföldalatti végállomására tervezett plázát sikerült visszaszorítanunk egy 6000 négyzetméteres kereskedelmi területre. De ugyanígy beleálltunk a Bosnyák téri monstrum megépítésébe is, a szakrendelő bezárásának ügyébe, meg a kommunális adóba is. Azt láttam, hogy a zuglóiak, ha sikerül őket tájékoztatni rendesen, akkor kiállnak az érdekeikért és meglehetősen jó érdekérvényesítők. (A Civil Zugló Egyesület petíciója ITT található, Szerk.)

 

A Városliget ügyében is azt gondolom, hogy a zuglóiak és a fővárosiak egyöntetűen ki fognak állni, ha elkezdjük őket sikeresen mozgatni, és ha egyáltalán megtudják, hogy valójában mi készülődik. Nekem nincs kétségem, hogy a projekt nagyobb részéből a kormány ki fog táncolni. Emlékezhetünk a kormányzati negyed ötletére, amelyikre voltak tervek, és visszatáncoltak. De itt maga Baán László kormánybiztos mondta, attól, hogy tervpályázat van, azt még nem kell megépíteni. Persze az a szomorú, hogyha itt elköltenek csak a tervpályázatra 300 millió forintot, abból a pénzből tökéletesen ki lehetne csinosítani a Városligetet. Ami borzasztó, hogy a Ligetet ápoló főkert maga mondja, hogy a pénz harmadát kapja meg annak, amire szüksége van évente. Igazából a fapótlások, a növényzet ápolása, a sűrű locsolás, tehát pici dolgok hiányoznak csak, hogy a Liget még szebb, jobb legyen. Nem kell erre milliárdokat költeni, csak rendben kéne tartani. Simán ki fogjuk harcolni, hogy a terv kútba essen, nincs kétségem efölött.

 

 

- Lehet, hogy a végén azt fogják mondani, mint a 4-es metróra, hogy most már annyi pénzt elköltöttek rá, hogy olcsóbb lesz megépíteni, mint abbahagyni.

 

- Ameddig nem kezdődik el az építkezés, és nincs közbeszerzés, addig nincs baj. Láttuk a Nemzeti Színháznál, hogy már gödör volt, már alapozások voltak, amikor vissza lehetett táncolni egy beruházásból. Éppen ez a kormány volt az, amelyik első regnálása idején belátta, hogy nem szabad a város közepébe, egy nagyon sűrűn lakott területbe építeni egy ekkora épületet. Azt mondták, hogy tegyük a Nemzeti Színházat és a Művészetek Palotáját egy akkor még ipari területnek számító gazdátlan részére a városnak, és ezzel egy egész negyedet kezdtek felvirágoztatni. Nem kell presztízsből ebbe beleállni, hanem el kell fogadni, hogy ez nem egy jó ötlet, és ha tényleg van pénz – nem tudom, hogy van-e -, akkor ezekbe a más projektekbe kellene belekezdeni.

 

 

A Városliget esetében az a lényeg, hogy a pihenőpark funkció megmaradjon, és a zöld terület egy négyzetcentiméterrel se csökkenjen. A főváros elkészítette az új szabályozási tervet, amit április 16-ig véleményezhetnek a városlakók. Avarosrendezes@budapest.hu e-mail címre lehet írni, és bárki, aki oda kritikát, véleményt küld, leírja pár szóban, hogy mi a baj ezzel, az ügyfélnek számít, és őt meg kell hívni azon túl a prezentációkra, és ügyfélként kell kezelni. 

 

A Városligettel kapcsolatos információk:

Az Építészfórum is megírta, kizárólag szakmai szempontból elemezte, miért ciki a Városliget átrendezése.

Egy kérdőív is készült, ki mit gondol, és mire "használja" a Városligetet. Érdemes kitölteni.


 

Bánhidi Emese


forrás: 14. Kerületi Hírhatár

Utoljára frissítve: 2014-04-11 09:52:18

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közös...
Bővebben >>