Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ipoly napja van.
Mi a különbség a légzőmaszk és a szájmaszk között?
2020-07-23 21:37:02
Mi a különbség a légzőmaszk és a szájmaszk között?

Mi a különbség a légzőmaszk és a szájmaszk között?

Külön-külön ismertetjük tehát a légzőmaszk, majd pedig a szájmaszk alapvető jellemzőit. Ezt követően pedig abban is állást foglalunk, hogy a saját magunk, illetve mások védelme érdekében melyik változatot célszerű viselnünk. A cikk elolvasása tehát remélhetőleg hasznos segítséget jelenthet a koronavírus-fertőzéssel szembeni hatékony védekezésben.


Amit a légzőmaszkról alapvetően tudni érdemes

 

A légzőmaszk egyik legfontosabb ismérve, hogy viselés közben szorosan illeszkedik az arcra, azon belül is a száj és az orr környékére. Mégpedig azért, mert a légzőmaszkot kétirányú védelemre tervezték.

 

Másként fogalmazva a belélegzett levegőt szűri meg, tehát a légzőmaszk a viselő számára is biztosítja a szükséges védelmet. Persze ehhez szükség van arra is, hogy a maszkot az előírások szerint viseljük, egyúttal megfeleljen a javaslatként meghatározott egészségügyi előírásoknak.

 

Légzőmaszkból egyaránt beszerezhetők az eldobható, félálarc vagy teljes álarc típusok is. Bármelyik fajta megvásárlására és viselésére is nyílik lehetőségünk, kivétel nélkül mindig törekedjünk a rendeltetésszerű használatra.


A szájmaszkokra jellemző fontosabb tudnivalók

 

A szájmaszk lazábban fedi le az orr, valamint a száj környékét. Ennek megfelelően főként egyirányú védelemre tervezték. Magyarul nem a viselőjének, hanem az ő közvetlen környezetének biztosít védelmet a szájon át távozó, egyben veszélyforrást jelentő testnedvek ellen.

A szájmaszkot legtöbbször műtét közben szokás viselni azért, hogy a köhögés vagy tüsszentés miatti kockázatokat elkerüljék. A szájmaszk tehát a használójának nem biztosít egészségügyi szempontból védelmet.

 

Többek között azért sem, mert ezeknek a maszkoknak a többsége biztonsági szempontból sincs osztályozva.


A koronavírus-fertőzés elkerülése végett légzőmaszkot vagy szájmaszkot célszerű alkalmazni?

 

A fentieket olvasva minden bizonnyal már kiderült, hogy a légzőmaszk és a szájmaszk hatékonyságában alapvető különbségek fedezhetők fel. A szájmaszk a viselője számára nem biztosít kellő védelmet. Amennyiben a saját egészségünk megóvása a cél, abban az esetben a légzőmaszk beszerzésére érdemes törekednünk. Fontos azonban arra is odafigyelni, hogy a megfelelő besorolású maszkot vegyük meg, illetve viseljük azt az előírtaknak megfelelően.

 

Amennyiben ezt sikerül megvalósítanunk, akkor jó eséllyel elkerülhetjük a fertőzést. Persze lehetőség szerint még így is javasolt minimalizálni a tömegben tartózkodást, illetve a más személyekkel való kontaktust.

További híreink
Láthatóvá tett láthatatlan munka
Az orfűi strandon ismerkedtek a házimunka értékeivel.
2020-08-12 21:40:06, Hírek, Színes Bővebben
Korszerű videofigyelő szettek a maximális vagyonvédelem érdekében
Amennyiben az illetéktelen behatolók eredményes távol tartása és a vagyonvédelem kialakítása a célunk, akkor érdemes lehet fejlett videofigyelő szettbe ruháznunk. A cikkb...
2020-08-12 19:52:48, Hírek, Színes Bővebben
Az okos szálloda jelentheti a jövőt
A turisztikai piac keresleti és kínálati oldala is gyors és gyökeres átalakuláson megy át, általánossá vált a tömegturizmus, emellett egyre hangsúlyosabbá vált a minőségi...
2020-08-11 21:24:14, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A járványügyi helyzet most nem teszi szükségessé szigorú korlátozások bevezetését, az országban kialakult gócp...
Bővebben >>