Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Minden gyermek jusson meleg ételhez! - Zuglóban már sikerült
2015-02-18 15:52:45
Minden gyermek jusson meleg ételhez! - Zuglóban már sikerült

Minden gyermek jusson meleg ételhez! - Zuglóban már sikerült

 
Ezen próbált segíteni – tudomásunk szerint egyedül az országban – a zuglói Önkormányzat. Szabó Rebekával, Zugló alpolgármesterével, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagjával beszélgettünk erről.
 
Tudomásunk szerint egyedül az országban Zuglóban sikerült megoldani a rászoruló gyermekek szünidei meleg-étkeztetését. Voltak-e nehézségeik ebben?
 
Ha Zugló nem is az egyetlen példa, sajnos valóban nagyon kevés településen sikerült megoldani, hogy a téli szünetben, amely idén viszonylag hosszú volt, a rászoruló gyermekek hozzájuthassanak meleg ételhez. Pedig gondos szervezéssel, a hivatali munkatársak és az intézmények segítő együttműködésével megoldható volt a feladat. A szervezéshez rendelkezésre álló idő rövidsége okozta a legnagyobb problémát, hiszen engem csak november közepén választott a testület alpolgármesterré. Karácsony Gergely polgármester úrral együtt mindkettőnknek szívügye a gyermekéhezés felszámolása, de a személyes kezdeményezésem lendítette előre a feladat megoldását. 
 
Egyáltalán hogyan kezdtek hozzá, mi alapján válogattak a gyerekek között? Nyitva kellett-e tartani a szünidőben emiatt a tanintézményeket? 
  
Szándékosan nem csupán azt vettük figyelembe, hogy ki kap rendszeres gyermekvédelmi támogatást, hanem felkértük az óvodák és az általános iskolák vezetőségét, gyűjtsék össze az igényeket. Ezzel el akartuk kerülni, hogy csak a papírforma érvényesüljön, illetve azokon is segíteni tudtunk, akik csak átmenetileg kerültek nehéz helyzetbe. A beérkezett adatok alapján rendeltük meg az ételadagokat, amelyeket a Zuglói Szociális Gondozó Szolgálat hat konyháján tálaltak ki, és minden gyermek a hozzá legközelebb lévőből vihette haza az ebédjét. Még a csomagolásra szolgáló dobozt is az Önkormányzat biztosította, tehát a családoknak semmilyen kiadással nem járt ez az akció.
 
Mennyibe került ez a program Zuglónak és mennyien vették igénybe?
 
Az igényfelmérés alapján 130 rászoruló gyermekkel számoltunk, a gyakorlatban azonban csak körülbelül százan éltek a lehetőséggel. Ennek ellenére nem volt sok a maradék, előfordult, hogy a listára valamiért fel nem került testvérnek is kértek. A teljes költség nagyjából egymillió forintot tett ki.
 
A jelentkezők számszerű eltérése miből adódhatott?
 
Ez a juttatás egy teljesen új dolog, az igényfelméréseknél sem tudatosult mindenkiben, hogy miről van igazából szó, illetve az idő rövidsége miatti kapkodásban is kialakulhattak félreértések. Olyan eset is előfordulhatott, hogy a gyermek a téli vakációra egyszerűen lekerült vidékre a nagymamához. 
 
Az igazán rászoruló gyermekek egy átlagos hétvégén sem biztos, hogy meleg ételhez jutnak, most az ünnepek alatt is kaptak?
 
Valóban, a hétvégi rendszeres meleg-étkeztetésük nincs megoldva, de a téli szünet hosszúsága miatt úgy döntöttünk, hogy az ünnepnapokra is lássuk el őket. A szünet első hétvégéje maradt csak ki, a többi munkaszüneti napra már gondoskodtunk  meleg ebédről. Karácsonykor ünnepi menü volt hallal és töltött káposztával, egyes munkaszüneti napokon konzervből felmelegíthető ellátmányt kaptak. 
 
Az egymillió forintot honnan teremtették elő, volt-e erről vita, ellenszavazat a közgyűlésben?
 
A megmaradt polgármesteri keretből ki tudtuk gazdálkodni ezt az összeget, de ha bevittük volna a közgyűlés elé, szerintem a többség akkor is megszavazta volna. Utólag sem hallottuk, hogy bármely párthoz tartozó képviselő kifogásolta volna.
 
Hogyan tovább?
 
Most szeretnénk ugyanezt a tavaszi szünetben is megoldani, természetesen a télihez képest jobban szervezett igényfelméréssel. 
 
Lesz rá pénz, lesz rá támogatás?
 
Igyekszünk, hogy kerüljön erre ismét forrás, bár az új szociális törvény, amely az egész országban az önkormányzatokra testálja szinte az összes szociális ellátást, lényegesen megnehezíti a dolgunkat. Ugyanakkor a gyermekéhezés felszámolása olyan fontos cél, amelyen nem akarunk spórolni. 
 
Miért érzem azt, mintha nagyon elköteleződnének a rászoruló gyermekek szünidei meleg-étkeztetése mellett?
 
A „családbarát” kormányunknak kellene, hogy szívügye legyen ez a kérdés, de úgy látjuk, hogy ez a tettekben egyáltalán nem jelenik meg. Azt mindenki természetesnek tartja a saját családjában, hogy először a gyermekek lakjanak jól, és utána kezdjenek a háztartás fejlesztésébe. A polgármester úr és én is a zöld, baloldali Párbeszéd Magyarországért politikusai vagyunk. Természetes, hogy teljes erőnkkel harcolunk azért, hogy megmutassuk, mi az a jövőkép, amit mi Magyarországon szeretnénk, és amelyet most a zuglói lakosok szolgálatába szeretnénk állítani. Az egyik ilyen, régóta hangoztatott célunk a gyermekéhezés felszámolása. A PM parlamenti képviselője, Szabó Tímea többször indítványozta ezt az országgyűlésben is, legutóbb decemberben nyújtott be egy olyan módosító indítványt a költségvetéshez, amely az egész országban megteremtette volna a téli gyermekétkezés anyagi fedezetét, azonban a kétharmad indoklás nélkül lesöpörte az asztalról. Sok önkormányzat van nehéz anyagi helyzetben, de bízom benne, hogy így is többen követik majd Zugló példáját.
 
 
Kertész Z István

Utoljára frissítve: 2015-02-18 14:57:28

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista a...
Bővebben >>