Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Ne aggódjon, ha zöld borítékot kap, de mindenképpen ragassza le!
2014-04-06 09:29:35
Ne aggódjon, ha zöld borítékot kap, de mindenképpen ragassza le!

Ne aggódjon, ha zöld borítékot kap, de mindenképpen ragassza le!

Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak az országgyűlési képviselők választásán - összesen körülbelül 120 ezren - zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a szavazólapjukat. Nagyon fontos, hogy a borítékot - mivel az "utazni fog" a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe - lezárják.

 

Amikor egy átjelentkező választópolgár jelentkezik szavazásra a számára kijelölt szavazókörökben, a szavazatszámláló bizottság először megállapítja a személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját (személyi számát), valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. 

 

A bizottság az átjelentkezett választópolgár esetében a névjegyzék alapján megállapítja, hogy melyik egyéni választókerület szavazólapját kell átadnia és azt, hogy párt- vagy nemzetiségi listát kell-e adnia. A bizottságnak zöld borítékot kell adnia az átjelentkezett választópolgárnak (a fehér boríték a szavazókör területén lakcímmel rendelkező választók szavazatainak elhelyezésére szolgál). 

 

A borítékon annak az egyéni választókerületnek a neve szerepel, amelyben a választópolgár lakcíme van, amelynek egyéni képviselőjére szavaz. Ha a szavazatszámláló bizottság nem a megfelelő borítékot adja át a választópolgárnak, az a szavazat eredménytelenségéhez vezet. A szavazatot ugyanis a borítékon szereplő választókerület szavazatszámláló bizottsága bontja fel, és akkor látja majd, hogy nem az ő választókerületének szavazólapja szerepel a borítékban, de ekkor már (részben a voks titkosságának megszűnése miatt) nincs mód a szavazat "utaztatására" a megfelelő választókerületbe. 

 

Az átjelentkező választópolgárnak - beletéve a szavazólapjait - a borítékot le kell ragasztania, különben a szavazata érvénytelen lesz (mert ha nem ragasztaná le, elvileg bárki "kicserélhetné" a szavazólapját). A zöld borítékot ezután az urnába kell dobni.  A szavazatok összeszámlálásakor először (az adminisztratív teendők elvégzése után) a bizottság különválogatja az urnákból a zöld borítékokat, megszámlálják és szállítóborítékba (sok voks esetén dobozba) teszik. Erre rá kell írni a szavazókör megyéjét, a választókerület számát és a település nevét. 

 

A zöld borítékokat tilos felbontani, azokat előbb a Nemzeti Választási Irodába viszik, ahol felbontják a szállítóborítékokat és különválogatják a 106 egyéni választókerület szerint az átjelentkező szavazatokat. A voksok ezután (a külképviseleteken leadott szavazatokkal együtt) kerülnek el a "cél-választókerület" kijelölt szavazatszámláló bizottságához, legkésőbb a voksolás utáni szombaton.   A borítékokat akkor "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálják meg a szavazatokat.

Utoljára frissítve: 2014-04-06 18:05:31

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Aktuális Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Aktuális Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>