Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Judit napja van.
Nyugatiak, nők és gyerekek a Kalifátus szolgálatában
2014-08-23 14:25:17
Nyugatiak, nők és gyerekek a Kalifátus szolgálatában

Nyugatiak, nők és gyerekek a Kalifátus szolgálatában

Aggasztóan gyarapszik az Iszlám Állam hadserege: a még egy-két héttel ezelőtt is csak tízezer főre becsült létszám mára 50 ezerre duzzadt.
 
Mint korábban már szó volt róla, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Európából is egyre többen csatlakoznak a terrorszervezet csapataihoz. Sajnos már Magyarországról is érkeztek jelentkezők. A TEK sajtóosztálya szerint a térségbe utazókon kívül a korábban zsoldosként harcoló magyar állampolgárok is fokozott figyelmet érdemelnek. 
 
Az ISIS széles körű toborzótevékenységet folytat a közösségi média csatornáin, pl. a Facebookon, YouTube-on, Twitteren keresztül. Az önkénteseket is szívesen fogadják, de még jobban értékelik a hadviselésben jártas új tagokat. Ezeket korábban is keresték: a délszláv háborút, Csecsenföldet megjárt kiképzőtiszteket, hivatásos  katonákat, az Irakból zsákmányolt katonai járműveket és fegyvereket kezelni tudó személyzetet verbuválnak folyamatosan. Szolgálataikat természetesen nem ingyen veszik igénybe.
 
 
Katonai propagandájuknak sok nyugati országban élő fiatal is bedől. A 13 éves Belgiumban élő Younes Abaaoud pl. néhány napja követte bátyját Szíriába, hogy csatlakozzon a hadsereghez. Sok más tinédzser is követi példáját. A Nyugatról érkező 18-29 éves újoncok számát jelenleg 12 ezerre becsülik a szakemberek. Az izraeli The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center néhány hónappal ezelőtti kimutatása szerint 12 magyar lehetett közöttük. Ezek száma a jelenlegi becslések szerint 30-ra emelkedett. A Newsweek cikke szerint a brit állampolgárok közül sokkal többen csatlakoztak az ISIS-hez, mint amennyien az Egyesült Királyság hadseregébe jelentkeztek. A nyugati országokból érkezők közül a brit állampolgárságú muszlimok a legfanatikusabbak.
 
Bármennyire meglepő, az Iszlám Államnak női harcosokból álló, gépfegyveres, katonai kiképzésben részesült alakulatai is vannak, az al-Khansaa és az Umm al-Rayan. Hogy miért állnak ki a nők egy olyan szervezet mellett, amely minden joguktól megfosztja, sőt, a  rituális csikló-eltávolítással még meg is csonkítja őket?  A Foreign Affairs egyik szakértője szerint nem csupán vallási vagy politikai meggyőződésből, hanem azért is, mert a háború-sújtotta településeken így sokkal nagyobb esélyük van életben maradni. 
 
Másfelől, a kurdok szerint a kalifátus katonái nem szívesen harcolnak a gyengébb nem képviselői ellen. Azt tartják ugyanis, hogy ha nő végez velük, nem kerülhetnek be a Paradicsomba. Akár igaz a gyakorlatban ez a hiedelem. akár nem, a pesmergáknak remekül képzett női alakulataik is vannak, akik szintén kiveszik részüket az Iszlám állam elleni harcból.
 
Kiss Kati
További híreink
Hajcsodák a tanulóktól
A nagy múltra visszatekintő versenyt idén újra személyes részvétel mellett rendezték meg.
2022-12-09 21:19:42, Hírek, Színes Bővebben
„Népek találkozása a mohácsi Dunánál”
Egyedülálló kiállításfejlesztés előtt áll Mohácson a múzeum.
2022-12-09 20:52:01, Hírek, Színes Bővebben
Így etesd a kiscicát cumisüvegből
Egy kiscica sok-sok örömteli pillanattal ajándékoz meg, hiszen a közös játékok és a kis szőrmók szeretgetése, tanítgatása is kedves élmény. Annak érdekében, hogy a kapcso...
2022-12-08 16:02:20, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
László Imre az ellenzéki pártok tiltakozása ellenére kabinetvezetővé előléptette a volt MSZP-s volt polgármest...
Bővebben >>