Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Zita napja van.
Orbán a bankbitorló nacionalista - Külföldi sajtó hazánkról
2014-10-01 18:26:12
Orbán a bankbitorló nacionalista - Külföldi sajtó hazánkról

Orbán a bankbitorló nacionalista - Külföldi sajtó hazánkról


A magyar kormány a média után most a bankokat szorongatja


Mindig a külföldiek ellen című írásában Hans-Peter Siebenhaar kiemelte, hogy a magyar kormány "a média után most a bankokat szorongatja", és a forintosítás "drákói intézkedésével" 3 milliárd eurós költséget terhel a bankrendszerre.

 

 

A külföldi bankok "szankcionálása Orbán Viktor kormányfő részéről belpolitikailag népszerű", hiszen sok devizaadós érzi úgy, hogy "a könnyelműen aláírt kölcsönszerződéssel a bank becsapta", ugyanakkor a tervezett eljárás rontja az ország befektetői megítélését - vélekedett a Handelsblatt szerzője. Hozzátette, hogy egyes bankok "inkább ma, mint holnap" hagynák el Magyarországot, ha a kivonulás nem járna nagyobb veszteségekkel.

 

 

Kiemelte, hogy a forintosítást jogszabályba foglaló "szokatlan törvényalkotás" célja világos, a pénzügyi rendszer további államosítását szolgálja, és ezért a kormány "nem könnyezi meg az országot elhagyó bankokat".

 

Az Európai Unió vajon eltűrheti-e hosszú ideig a nacionalista konzervatív Orbánt?


A Le Monde című francia balliberális napilap szerint az új Európai Bizottságnak "előbb vagy utóbb foglalkoznia kell Magyarország esetével". A 2010 óta a "nacionalista konzervatív" Orbán Viktor által vezetett ország ugyanis a cikkszerző Joelle Stolz szerint olyan problémát vet fel, amellyel nem számoltak az Európai Unió megalkotói: tiszteletben tartja ugyan a maastrichti költségvetési kritériumokat, de egyre aggasztóbb demokráciadeficitet halmoz fel. 

 


"Az Európai Unió vajon eltűrheti-e hosszú ideig, hogy miközben az egyik tagállama az engedélyezett 3 százalékos költségvetési deficitküszöb alatt marad, könnyedén eltávolodik az európai család hatályban lévő normáitól, legyen szó a médiaszabadságról vagy egy lehetséges politikai alternatíva garantálásáról?" - tette fel a kérdést a lap.

 

 

A szerző szerint a magyar kérdés egyelőre még nem szerepel a brüsszeli prioritások között, Washington radarjára viszont már felkerült. Idézte Barack Obama amerikai elnököt, s úgy vélte: precedens nélküli a rendszerváltás óta, hogy az amerikai elnök az Orbán Viktor vezette Magyarországot Vlagyimir Putyin Oroszországával és az Alijev-klán Azerbajdzsánjával egy kategóriában említse.

 

 

A tudósító azt is megjegyezte, hogy a politikusi kommentárokat megelőzően nem túl hízelgő szerkesztőségi írások jelentek meg a nagy amerikai napilapokban, valamint a német konzervatív lapokban. Valamennyi írás meglepőnek tartotta Brüsszel passzivitását Orbánnal szemben - hangsúlyozta a lap. A lap szerint az Egyesült Államokban, Lengyelországban vagy a balti államokban is Magyarországot a NATO gyenge láncszemének tekintik.

 

Mezei

 

Képek: magyarszo.com, fungie.hu

Utoljára frissítve: 2014-10-01 18:26:02

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Aktuális Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Aktuális Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság nincs olyan ember, akit ne érintene a stressz valamilyen szinten, abban viszont nagy különbségek mu...
Bővebben >>