Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Orbán illiberalizmusa nem maradhat következmények nélkül
2014-08-18 09:34:14
Orbán illiberalizmusa nem maradhat következmények nélkül

Orbán illiberalizmusa nem maradhat következmények nélkül

Nagy szó, ha egy olyan kis országról, mint Magyarország a világ legnagyobb lapjai is folyamatosan cikkeznek. A Washington Post már többször írt rólunk és  augusztus 16-i száma is nekünk szentelte külpolitikai véleményét. Íme a rövid, de velős cikk fordítása:
 
 
"Négy éve már, hogy Orbán Viktor azzal rázza le Brüsszel és Washington lobbystáit és magas beosztású tisztviselőit, miszerint politikáját félreértik. Bírálói, akik azzal gyanúsítgatták, hogy szét akarja zilálni a szabad média és a független bíróságok intézményeit, korlátozni akarja a vallásszabadságot és jobboldali kormányát legyőzhetetlenné akarja tenni a választásokon, hatalmasat tévednek. Orbán úr védelmezői azzal érveltek, hogy valójában semmi mást nem tesz, mint elsöpri Magyarország korábbi kommunista rezsimjének az utolsó maradványait is.
 
Csakhogy most Orbán úr még saját propagandistái alól is kirántotta a szőnyeget. Egy július 26-án elhangzott rendkívül különös beszédébenamelyet a szomszédos Romániában, a magyar kisebbség képviselői körében mondott el, Orbán úr kinyilvánította azt a szándékát, miszerint Magyarországot, a NATO, egyszersmind az Európai Unió tagját olyan állammá alakítja, "amely vállalni fogja annak az ódiumát, hogy kimondja: karakterében nem liberális természetű." S miközben olyan mintákra hivatkozott, mint Szingapúr, Kína, India, Törökország, Oroszország, Orbán úr hozzátette: "A társadalom megszervezésének liberális módszereit és elveit ugyanúgy el kell vetnünk, ahogy a liberális világszemléletet."
 
A magyar vezető szokatlan következtetést vont le a világot sújtó gazdasági válságból. Ez ugyanis szerinte megmutatta a nyugati társadalmak gyengeségét és elindított egy versenyt egy olyan államforma kitalálására, amely a leginkább alkalmas arra, hogy egy országot sikeressé tegyen. Különösen csípősen fogalmazott az Egyesült Államokkal kapcsolatban, kijelentve, hogy az amerikai szelíd erő hatalma alaposan megkérdőjeleződik, mert manapság a liberális értékek a korrupció, szex és erőszak megtestesítői.
 
 
Hogy miben állna Orbán úr új, illiberális modellje? Nos, a miniszterelnök meglehetősen ködösen fogalmazott, habár minden igyekezetével azon volt, hogy leleplezze a bankokat és a nem kormányközeli szervezeteket. Dicsérte az angol miniszterelnököt is, aki állítólag ezt mondta: "multikulturalizmusa ellenére Nagy-Britannia egy lélekben keresztény ország". Valójában Orbán úr négy éves kormányzása után a magyarok nagyon is tisztában vannak vele, mit forgat a fejében: a szólásszabadság durva megnyirbálását, a nem keresztény és a roma kisebbséggel szemben alkalmazott diszkriminatív törvények bevezetését és egy államilag irányított gazdasági populizmus meghonosítását, ami gyanakvással tekint a magánvagyonra vagy a külföldi tőkére.
 
A valóságban azonban az Orbán úr által felvázolt új, válság utáni politikai modell alig több, mint az autoriter nacionalizmusnak az a formája, amit gonosztevők és sarlatánok űztek mindvégig a XX. század folyamán, beleértve a nácizmus küszöbén álló Magyarország II. világháború előtti rezsimjét is. Ha volt valami eredeti gondolata a július 26-i beszédnek, akkor kétségkívül annak számított az az ötlet, miszerint Magyarország magáévá teheti az "illiberalizmus" eszméjét, miközben az Európai Unió jó pozícióban levő tagja maradhat.
 
Az EU vezetőinek sürgős lépéseket kellene tenni, hogy eloszlassák Orbán úr ezzel kapcsolatos ábrándjait. Az EU-nak, amely az elkövetkező 7 év folyamán 20 milliárd dollár segély folyósítását ígérte Magyarországnak egyértelművé kell tennie, hogy az a tagállam, amely megszegi a szerződésükben tett, szólásszabadság és a törvény erejének a tiszteletben tartásával kapcsolatos ígéreteit, nem élvezheti ezeket az előnyöket. Hasonlóképpen, az Egyesült Államoknak is fel kell függesztenie kapcsolatait Orbán úr kormányával. Orbán úr kizárta magát a demokratikus Nyugat közösségéből, így ennek megfelelően kell őt kezelni."
 
 
Magyarország az idén többször is a Washington Post oldalaira került:


Utoljára frissítve: 2014-08-18 09:39:42

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>