Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Valter napja van.
Országos blokáddal és közös ellenzéki lista – tízezres tömeg tüntetett szakadó hóesésben Budapesten
2019-01-06 12:14:38
Országos blokáddal és közös ellenzéki lista – tízezres tömeg tüntetett szakadó hóesésben Budapesten

Országos blokáddal és közös ellenzéki lista – tízezres tömeg tüntetett szakadó hóesésben Budapesten

Az erődemonstráció messze elérte a célját – bebizonyították a fővárosiak, hogy valami inspiratív motiváció képes a dermesztő hideg ellenére is közösségi erőt csiholni, függetlenül a zord körülményektől. Hogy mindezzel miként tud élni a szakszervezeti összefogás és az ellenzék egyelőre közösséginek tűnő csapategyesítése, az már az ő felelősségük lesz. 

 

A Hallgatói Szakszervezet a kormány önkényes döntése ellen tiltakozott még az óriásdemonstráció kezdete előtt a Nagy Imre-szobor hűlt helyén a Vértanúk terén a történelem meghamisítása ellen.

 

 

A felszólalók közül Eörsi László feltette a kérdést, hogy mi is a baj Nagy Imrével, amit rögtön meg is válaszolt: hogy kommunista volt. Pláne, hogy ezt a tényt haláláig nem is tagadta, ellentétben a mai kormánypárti politikusok váltakozó és zsigerien gyáva hitvallásaival. S mindennek ellenére Nagy Imre képes volt hitvallásával szemben is kiállni az elvei mellett – akár élete árán, kegyelmet nem kérve. Nem meglepő, hogy ez a jelen sunyi hatalmát irritálja.

 

Tamás Gáspár Miklós mindehhez hozzátette, hogy valóban kommunista volt Nagy Imre, amint Maléter Pál, Losonczi Géza, Gimes Miklós és sokan mások, de mi ebben az érdekes, tette fel a kérdést. Talán annyi, hogy hogyan lettek meggyőződéses kommunistákként a demokratikus forradalom hősei és mártírjai s hogy miként függhet össze a szocializmus és a demokrácia. S „ha lesz itt országos sztrájk, új munkajog, akkor lesz felszabadulás is a tereken, a törvénykönyvekben, az országházban és a szívetekben” – bíztatta a jelenlévőket TGM.

 

 

Mindeközben a főváros főútján már életbe léptek az elterelések, a Hősök terén összegyűlt jelentős számú tömeg már elindult a Kossuth téri helyszín felé. Az Andrássy út lezárva, a kisföldalatti gyakorlatilag használhatatlan volt a zsúfolásig telt szerelvényekkel: 4-5 járatonként tudott csak 4-5 utas bepréselődni a kocsikba.

 

A menet elején, annak ellenére, hogy össz-szakszervezeti demonstrációként indult, a szervezők molinója mögött főként és szokatlanul sűrű pártzászlóerdő lobogott végig, erős jobbikos koncentrációval, amit több mint tolakodóan a Kossuth téren is a jelenlévő sajtó objektívjeibe toltak.

 

A közel másfélórás vonulás erős, de tapintatos rendőri felvezetéssel haladt végig a város kijelölt fő útjain – az Oktogonnál kapcsolódtak össze hangos örvendezéssel a fentebb már idézett Hallgatói Szakszervezet csoportjával, némi piknikhangulattal üdítve a járműmentes forgalmi csomópontot.

 

 

A Kossuth téri színpadhoz érve az ott várakozó s a vonuló tömeg együttesen gyakorlatilag megtöltötte a teret – vitathatatlanul a legnagyobb létszámot érte el a tiltakozás a decemberi tüntetéshullámok eseményei közül.

 

A beszédek megkezdése előtt a színpadra ilyenkor szokásosan a sajtófotósok türemkedtek fel örömképeket készíteni a látványos embertömegről. Az viszont egyre sűrűbb és ellenszenves gyakorlattá kezd válni, hogy a sajtómunkások egy része több mint lekezelő kioktatással és gőggel osztja az észt a színpad előtti demonstrálóknak, hogy a magukkal hozott kellékekkel mit csináljanak s mit ne – mintha csak (ingyen)statisztákat egzecíroztatnának, akik miattuk gyűltek össze ilyen szép és látványos számban.

 

 

A felszólalók három közéleti pólust képviseltek: elsőként a szakszervezetek, majd a civilszervezetek, s végül a pártok álláspontját hallhattuk.

 

Mivel mindez nagyjából másféltucatnyi megszólalót jelentett, a teljesség megidézése helyett kiemelnénk az elsőként felszólaló Szűcs Tamás több mint markáns szónoklatát. Az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstráció-szervező Bizottság kezdeményezőjeként bemutatkozó amúgy PDSZ elnök nem vacakolt s kijelölte az elkövetkező tennivalót, hogy – álljon le az ország. Ami ugye egy országos sztrájk konkrét olvasataként értelmezhető./.../

 

A független parlamenti képviselők közül Szél Bernadett és Hadházy Ákos szólalt fel. Szél Bernadett új rendszerváltást sürgetett: "Egy dolgot akarok mondatni, hogy Magyarország nem lehet a kommunistáké, Magyarország nem lehet Orbán Viktoré."

 

Hadházy szerint „győzni fogunk” - ami jó hír, a kérdése a mikor. Hangsúlyozta továbbá, hogy a korábban megalkotott öt pontjuknak kéne megvalósulni az országban, anélkül csak színjátékok maradnak a választások.

 

A DK-s Molnár Csaba azt mondta, hogy akkor sem mennek haza, ha Orbán Viktor visszavonja a túlóratörvényt (aztán hazament...).

 

Az LMP-s Csárdi Antal szerint három fő feladat van: vissza kell vonatni a túlóratörvényt, a teljes munkatörvénykönyvet újra kell gondolni a munkavállalók érdekei szerint, és ezt a módosítást az utcán lehet kikényszeríteni.

 

 

Karácsony Gergely megállapította, hogy  egy csoda ami  történik, mert a diktátorok trükkjét többé már nem lehet alkalmazni a magyar demokratákkal szemben.

 

Donáth Anna a Momentum elnökségi tagja szerint ma már a szavak kevesek, tettekre van szükség, ezért csak egyetlen mondatot mondott: „A magyarok nem rabszolgák, nem vagyunk rabszolgák.”

 

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője bejelentette, hogy petíciót indítanak a "rabszolgatörvény" ellen, egyúttal feltette a kérdést, milyen nemzeti egységet akar az, aki az ország több mint felét "gyilkos csőcseléknek" nevezi.

 

Ábrahám Júlia a Mindenki Magyarország Mozgalom elnökségi tagja szerint mindenhol ott van a fojtogató légkör. Azt mondják, hogy Magyarország jobban teljesít, de a valóság az, hogy a bolgárokat leszámítva a magyarok élnek legrosszabban az Unióban.

 

A felszólalásokat Tóth Bertalan, az MSZP elnöke zárta, aki egy igen váratlan, eddig csak lebegtetett jelszóval és beszéddel tört elő váratlanul: „Itt az ideje, hogy bemelegítsünk...! A rabszolgatörvény, a korrupt rendszer ellen kell fellépnünk! Én nem akarok ebben a rendszerben élni (s ezért) folytatnunk kell a harcot, mert elindultunk és már nincs visszaút!/.../ Megteremtettük az egységet a parlamentben, megteremtettük az egységet az utcán, hát nincs más hátra, mint előre, teremtsük meg az egységet az idei választásokra is. Legyen egység az európai parlamenti választásokon, legyen egység az önkormányzati választásokon, egy az egy ellen! Hajrá!”

 

Mindezt nehéz másként értelmezni, mint hogy a májusi uniós választásokra közös ellenzéki indulást tervez(?) az MSZP, bár erről eddig közös deklaráció még nem hangzott el.

 

 

A tegnapi hatásos erejű tüntetés mindenesetre bebizonyította, hogy képesek és kénytelenek már minden komfortzónából kiszakadva is hangot adni elégedetlenségüknek a magyar polgárok, legalábbis a fővárosban – ez bíztató jel a jövőre nézve.

 

A szakszervezetek, politikusok részéről elhangzott deklarációk viszont felelősséggel járnak s a labda most náluk van – mit, mennyit s, mikor s meddig hajlandóak mindebből megvalósítani.

 

Egy viszont tény – „az” emberek mögöttük állnak. Ha most átverik őket, szevasz tavasz. Meg nyár. Meg ősz. Meg tél.

 

(a cikket teljes terjedelmében a szabadhir.hu oldalán olvashatják)

 

További híreink
Nemzeti Zabálda lett a kultúrtörténeti épület – potom három és félmilliárd naná, hogy közpénzből
1885 óta változó értékben, de változatlanul kulturális funkciókat töltött be. Pár éve ide is megérkezett a sertéshizlaldákon szocializálódott Mészáros-klán.
2019-07-15 13:38:33, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A lángosozás még mindig jó buli – övé lettek a milliomos ligeti pavilonok
Egy kézbe kerültek az Állatkerti krt. 3-9. szám alatti pavilonok, miután a lángosost üzemeltető cég elnyerte a 3 Feszl-pavilon üzemeltetését is.
2019-07-14 10:27:35, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Nem egész nap lesz 10 perces a 100E reptéri busz menetsűrűsége
Az egész magyar sajtót bejárta a Budapesti Közlekedési Központ azon közleménye, hogy vasárnaptól minden nap 10 percenként közlekedik a 100E jelzésű repülőtéri autóbusz. E...
2019-07-13 13:05:29, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megszületett az ítélet Demcsák Zsuzsa újabb ittas vezetési ügyében. Visszaesőként három évig nem ülhet a volán...
Bővebben >>