Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Rendőrt hívott a hajléktalanokra a plébános
2015-11-03 19:11:08
Rendőrt hívott a hajléktalanokra a plébános

Rendőrt hívott a hajléktalanokra a plébános

 

Életvitelszerűen ott tartózkodnak, megágyaznak maguknak, italokat töltenek, és a szentmisére vagy előadásokra érkezőknek kerülgetniük kell őket. Először láncot feszített ki, megakadályozandó, hogy a hajléktalanok megközelíthessék az előteret, majd a nyomaték kedvéért a rendőrséghez fordult, s a hatóság segítségét kérte, hogy tisztítsák meg templomának környékét a hajléktalanoktól.

 

Szabolcsot mint katolikust botránkoztatta meg az eset, s – teljes joggal – azt hangsúlyozza, hogy „az egyháznak egyik legfontosabb feladata lenne az elesettek és rászorulók gyámolítása, segítése, márpedig a hajléktalanok azok az embertársaink, akik a könyörület gyakorlására ösztönöznek bennünket. A papnak éppen az lenne a dolga, hogy menedéket nyújtson nekik…”

 

Nos, magam sok évet töltöttem el Rómában, s megtapasztalhattam, hogy Róma egyik legszebb templomában, a S. Maria in Trasteverében, a Madonnát átölelő trónoló Krisztust ábrázoló XII. századból való fantasztikus apszis mozaik és a Giottóra is nagy hatást gyakorló Pietro Cavallini XIII. századi, Szűz Mária életét megjelenítő káprázatos szegélymozaikjai alatt, a cosmata padozatra felállítva, eredeti római-kori ión oszlopok tövében, vagyis a templom szent terében miként állít fel étkező asztalokat a Sant’Egidio Közössége, s miként juttatják rendszeresen élelemhez a rászorulókat.

 

S azt is láttam, hogy telente miként helyeznek a földre hálózsákokat, meleg alvóhellyel, forró teával és vacsorával ellátva a hajléktalanokat. Tegyük persze hozzá: az egyház a templom teréről gondoskodott, az anyagi forrást civilek, elkötelezett és valódi hívek teremtették meg adományaikkal.

 

 

Igaz, ők nem hirdetik magukról úton-útfélen, hogy rendes keresztények, hanem csendben teszik a dolgukat. Szabolcs, valami ilyenre gondoltál te is?

 

Gábor György

vallásfilozófus

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sa...
Bővebben >>