Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Súlyos tízmilliókkal rövidíti meg a megrendelőit
2013-06-06 20:09:05
Súlyos tízmilliókkal rövidíti meg a megrendelőit

Súlyos tízmilliókkal rövidíti meg a megrendelőit

Otthonokat ígérget a „cell-beton technológia” alkalmazásával egy vállalkozó, és közben súlyos tízmilliókkal rövidíti meg a megrendelőit - cserébe semmit nem épít. 


A pénzüket reklamáló ügyfeleket, a jelek szerint, mintha az ügyészség szerelné le - mondja az egyik póruljárt, Molnár József. A vállalkozó, ezek után, még milliárdnyi közpénzt is kasszíroz. Röviden így lehetne összefoglalni a tudnivalókat a már közel húsz cégét felszámoltató vállalkozóról, aki az ellene és cégei ellen tett számtalan rendőrségi feljelentés és vizsgálat ellenére annyira makulátlannak tűnik, hogy milliárdos pályázatok nyertes bonyolítója lehet.

 

De lássuk a történetet. Tehát Molnár József házat akart építtetni - "cell-betonból". A kálváriája itt kezdődött el.

 

Mikor és hogyan ismerkedtetek meg Heritesz Viktorral és Lovass Sándorral?

Molnár József: A tervező hozott össze bennünket 2009 szeptemberében Heritesz Viktorral és Lovass Sándorral. Ők kísérleteztek olyan betonnal, ami kedvező hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, jó a nyomószilárdsága, erős és könnyű.  A felülete pedig olyan, ami vakolást nem igényel, csak festést.

 

Mikor született meg a megállapodás és mi volt a szerződésben? Mikorra vállalták az ingatlan átadását?

2009 novemberében jött létre a szerződés Heritesz Viktor cégével, a Terra Mitika Kft-vel, helyszínen öntött monolit betonból készített családi ház elkészítésére, nyílászárók nélkül, szerkezetkész állapotban. Mi készítettük az alapot, valamint a hegesztett vázszerkezetet. (Ez utóbbit nem tudtuk használni az építkezés során, mert a kivitelezés technológiája megváltozott.  Ebből 1 millió forint munkadíj és 1,5 millió forint vasalat ment kárba.) Az ingatlan átadását 2010. június 30-ra vállalták.

 

Mennyibe került volna ez a beruházás, és mennyit fizettetek ki ebből? Milyen ütemezésben?

A vállalási összeg 22,8 millió forint volt. Mivel még ebből az anyagból nem készült ház, ez referenciaház lett volna. 2009 decemberében 4 millió forintot adtunk, ehhez nekik 8 millió forintot kellett volna hozzátenni, és 2010 januárjában ismét adtunk 7 millió forintot. Ezeket az összegeket ütemezés szerint fizettük az előkészítő munkákra. Mivel íves házról van szó, a helyszínen kellett volna önteni a falakat. Ehhez készültek volna előre a bennmaradó íves zsalupanelek.

 

Elindult-e bárminemű munkafolyamat az általatok kijelölt építési telken, vagy történt-e bárminemű munkavégzés a háttérben, az előbb említett, általatok végzett alapozáson és vasaláson kívül?

A Terra Mitika Kft. részéről semminemű munka nem történt.

Mikor és miért kezdett gyanússá válni a dolog?

Még januárban Lovass Sándor azt mondta, hogy tökéletesíti az anyagot, amiből a házunkat akarták készíteni. Béreltek egy telepet, ahol a zsalupaneleket akarták készíteni. Februárban még mindig nem csináltak semmit. A pénz elfogyott, új részletet akartak kérni. Miután nem voltunk hajlandóak többet fizetni, Viktort már nem tudtuk elérni telefonon sem, az e-mailekre sem válaszolt.

 

Hogyan kommunikálták a történéseket a kivitelezők (Heritesz és Lovass)?

Lovassal tudtunk csak beszélni, ő mondta, hogy Viktor nem adott neki pénzt, nem tudja folytatni a „munkát”, enni sincs mit, a bérleti díjat sem tudja kifizetni.

 

Mikor jutott tudomásotokra, hogy, főként Heritesz Viktornak, már több, gyanúsan hasonló ügye különböző bíróságokon van, illetve számos cége ellen felszámolási eljárások vannak és voltak?

Ezt már a nyomozás idején az ügyvédünk, dr. Nahm Judit derítette ki.

 

Mikor fordultatok a hatósághoz és milyen eredménnyel?

2010 augusztusában Móré Viktória ügyvédnő által írt levélben felbontottuk a szerződést a Terra Mitika Kft-vel. Ettől kezdve semminemű munkájukra nem tartottunk igényt. Kértük, hogy fizessék vissza a nekik átadott 11 millió forintot, valamint a kötbért.  A levélre nem nagyon reagáltak, így 2010 szeptemberében megtettük a feljelentést a kft ellen a debreceni rendőrségen. Jó pár hét múlva közölték, hogy átadták az ügyet a budapesti I. kerületi rendőrkapitányságra. Utána megint eltelt jó néhány hét, majd kaptunk egy levelet, hogy az ügy, a IV. kerületi rendőrkapitányságra került. Itt jegyzőkönyvön kívül javasolták, hogy tudjuk be tanulópénznek. De mi nem ezt tettük. Csak ezután kezdtek foglalkozni velünk, de senki nem jött le Debrecenbe, hogy megnézze, hogy áll az építkezés, készült-e valami  a Terra Mitika részéről a projektből.

 

A rendőrségi eljárás változtatott-e valamit Heriteszék hozzáállásán?

Abszolúte semmit, sőt, úgy tűnt, hogy egyre magabiztosabb lett.

 

Mi történt az ügyészségen?

Miután a rendőrség átküldte az anyagot az ügyészségre, kb. két hónap múlva kérdésekkel árasztottak el bennünket, amiket azután figyelmen kívül hagytak. Lovass Sándor beismerő vallomást tett, és vállalta, hogy közvetítői eljárással visszafizeti a neki átadott 5 millió forintot. Az ügyészség megszüntette az eljárást, mégpedig úgy, hogy Lovassnak nem kell fizetnie, hiszen a beismerő vallomása ellenére sem találtak benne kivetnivalót.

 

Heritesz Viktor részéről olyan vallomásokat fogadott el, amelyek megalapozatlanok voltak, hiszen számlákkal nem tudta igazolni az állításait, és a könyvelésükben sem szerepeltették az általunk befizetett összeget. Elfelejtettek utánanézni, hogy mikor bontottuk fel a szerződést, mikor tettük meg a feljelentést, és hogy addig az ideig mit készítettek el a házunkhoz a pénzünkért? Valamint azt sem vették tudomásul, hogy mi a szerződés szerint házépítésre adtunk megbizatást.

Miért fordultál médiához?

Érthető, hogy a médiához fordultunk, mert az ügyészi korrupció és/vagy a szakmai hozzá nem értés látszik a döntésükből. Félünk, hogy másképp nem tudjuk bizonyítani az igazunkat. Úgy gondoljuk, hogy ez segít a figyelemfelkeltésben, hogy az ilyen kft-k ne jussanak több "munkához", és persze cselekedeteik szerint legyenek elszámoltatva.

 

Ekkor film is készült az esetről, továbbá az Alsóörsi Hírhatár szerkesztősége feljelentést is tett az ügyet lezáró Nagy István kerületi vezető ügyész ellen. Úgy tudom, a film óta újabb információk is felbukkantak az ügyben, főképp Heritesz Viktorral kapcsolatban. Mondanál ezekről pár szót?

Tudomásunk szerint Heritesz Viktor jelenleg 480 millió forintos pályázatot nyert meg egy nógrád megyei beruházáshoz, valamint egy másik, 560 milliós pályázat megnyerése is kilátásba van neki helyezve, melynek a beadási határideje 2012. december 31. volt.

 

Az ügyészség elutasította azt a panaszotokat, pedig a filmben bemutatásra is került egy dokumentum, ahol a te aláírásod helyett Lovass Sándor neve díszeleg. Van-e tovább? Meddig vagytok hajlandóak elmenni?

Az ügyészség nyilatkoztatott az irat aláírásáról, én nyilatkoztam arról, hogy az az aláírás nem az én aláírásom, ám ezt a kétségbevonhatatlan tényt egyszerűen nem vették figyelembe. [A lap főszerkesztője ezeket követően tett feljelentést a I. kerületi főügyész ellen, amelyben a vizsgálatot rekordrövid idő alatt el is utasították - a szerk.] Van tovább; addig megyünk, amíg a pénzünket vissza nem kapjuk és/vagy Heriteszt és Lovasst az ügyészség csalás vádjával el nem ítéli.

 

Mi a fő motivációd a minél szélesebb nyilvánossággal?

Mivel elég nagy kár ért bennünket, ezért nyilvánvalóan szeretnénk visszakapni a pénzünket. Azonban látva, hogy céghalmozó bűnözők milyen pofátlan módokon, otthont ígérve fosztanak meg embereket a megtakarított pénzüktől, azt gondolom, itt az ideje felhívni erre az emberek figyelmét. No, meg arra, hogy tizenakárhány felszámolt vagy felszámolás alatt lévő céget maga mögött tudó "vállalkozók" milyen módon jutnak hozzá rövid időn belül több mint egymilliárd forint pályázati pénzekhez?

 

Domján Tibor

 

Utoljára frissítve: 2013-06-07 10:45:08

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>