Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Szél Bernadett: A finneknél is bukóban a Roszatom
2017-05-21 15:00:38
Szél Bernadett: A finneknél is bukóban a Roszatom

Szél Bernadett: A finneknél is bukóban a Roszatom

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-társelnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a finnországi Fennovomia épülő atomerőmű esetében rengeteg probléma merül fel. A politikusnő szerint ez azért nagyon fontos nekünk, mert a beruházásban a Roszatom ugyanolyan blokkokat építene, mint amilyeneket a paksi bővítésre is szánnának.

 

„Titkolózás, korrupciógyanú, késedelem az engedélyezésben és politikai botrányok kísérik a beruházást, akár csak itthon. Ez az egyik olyan referencia-építkezés, amelynek nyomán el kellene hinnünk, hogy a Roszatom alkalmas a vállalt feladat idő- és költségkereten belüli elvégzésére. Az eddigi tapasztalatok ugyanakkor inkább azt támasztják alá, hogy alkalmatlan erre, hiszen a Paksra szánt VVER-1200-as reaktortípussal az összes beruházás esetében komoly problémák vannak. Lassanként ebből is kiderül az Orbán-kormány alkalmatlansága, hiszen olyan szerződést kötött az orosz féllel, amely szerint a hatósági engedélyezés elhúzódása – bárkinek a hibájából történik is – a magyar állam és a magyar adófizetők rizikója.

 

Sajtóinformációk szerint a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság (STUK) – a mi Országos Atomenergia Hivatalunk ottani megfelelője – leállította a finnországi Fennovoima atomerőmű-építési beruházás, engedélyezési eljárását. Az ottani hatóság súlyos hiányosságokat tapasztalt a nem megfelelő tájékoztatás és a hiányos dokumentációk területén, ezért megtagadta a folytatáshoz szükséges biztonsági igazolás kiadását. A hatóság jelezte: ha a beruházó mindent pótol, akkor is legkorábban 2018 végén születhet meg az elvi engedély, míg az építési engedélyezés befejezése  megjósolhatatlan” – közölte Szél.

 

A zöldpolitikus közleményében hangot adott annak az aggodalmának, hogy ha a Roszatom a már készülő finnországi atomerőművénél, amelyet Paks-2 mintájának is szánja, ennyi gond felmerül, nagyon komolyan el kellene gondolkodnia a kormánynak, hogy érdemes-e nálunk is ilyenbe belevágni. Szél Bernadett és más LMP-s politikusok már sokszor szorgalmazták a paksi bővítés felmondását, de eddig kevés sikerrel. Most a párt népszavazás kiírását szeretné elérni az ügyben. Bár az eddig benyújtott népszavazási kérdések mindegyikét, a legkülönbözőbb indokokkal utasította el a Választási Bizottság, a zöld párt tovább folytatja a küzdelmet. Azt szeretné elérni, hogy a lakósság dönthesse el – akarja-e családonként egy millió forintnyi adósságba verni magát egy ilyen bizonytalan kimenetelű beruházás miatt vagy sem?

 

Kertész Z István/kép: LMP

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szerv...
Bővebben >>