Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Testi, lelki, szexuális bántalmazással vádolja az úszó Szilágyi Liliána az apját
2021-12-31 13:14:01
Testi, lelki, szexuális bántalmazással vádolja az úszó Szilágyi Liliána az apját

Testi, lelki, szexuális bántalmazással vádolja az úszó Szilágyi Liliána az apját

„Bántalmazott vagyok. 25 év után készen állok kimondani a valaha létezett legnehezebb szavakat számomra. Megannyi fájdalom és küzdelem után, felállok és bármennyire is tudom, hogy egy rendkívül megosztó téma akkor is beszélni fogok róla, mert szükséges. Bántalmazott vagyok. Méghozzá egy olyan ember által akitől eredendően a legnagyobb szeretetet és elfogadás kellett volna, hogy kapjam. Bántalmazott az apám. Testileg. Lelkileg. Szexuálisan. Gyermekkoromtól kezdve. Folyamatosan és kiszámíthatatlanul, ha épp olyan kedve volt, élvezve a hatalmának a gyakorlását felettem. Legyen szó testi fenyítésről, megfélemlítésről, szeretet és figyelem megvonásról, avagy szexuális visszaélésről” – írja az úszó a posztjában.

 

A poszttal párhuzamosan jelent meg D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorának legújabb epizódja, amiben Szilágyi Liliána az őt ért traumákról beszél.

 

A műsorból kiderül, hogy nagyon régóta szerette volna tudatni a világgal, hogy milyen bántalmazások érték gyerekkorában. „Nagyjából 12 éves koromban elhatároztam, hogy amint lesz lehetőségem, és felkészültnek érzem magam, hogy erről beszéljek, akkor én azt azonnal meg fogom tenni” – idézi a műsort a telex.hu.

 

A posztról azt mondja, hogy konzultált előtte ügyvéddel és pszichológussal is. Nem a bosszúvágy vezérli, hanem az, hogy beszéljenek ezekről a dolgokról, hogy másoknak tudjon ezzel segíteni. Szilágyi azt mondta, egy nagy csapatmunka eredménye, hogy beszéljen a múltjáról. Nem most akart még előállni ezzel a történettel, de Cseh László nyilatkozata Turi Györgyről és a módszereiről elindított Szilágyi szerint egy olyan lavinát az úszósportban, ami meggyőzte arról, hogy elmondja a saját történetét. A Turi-botrány idején Szilágyi is megszólalt, azt mondta, elítél mindenféle abúzust. A botrányban több más úszó is megszólalt, Turi pedig lemondott minden tisztségéről az úszósportban.

 

Szilágyi a saját életéről azt mondta, hogy a külvilág nem igazán érzékelt semmit a bántalmazásokból, csak a sikereket látták. „Ebben a világban én csupán egy eszköz voltam, egy tökéletes báb... Hiszen a külvilág nem látott mást, mint egy szerető családot, sikerekkel és világraszóló eredményekkel megtetézve. Azt látta mindenki, amit otthon belénk vert a családfőnk. Mi védtük őt és a tetteit minden erőnkkel, mert ha nem tettük volna, akkor elmondhatatlan dolgokat vetített elénk következményként” – írta Instagramon.

 

A műsorban azt mondta, nem tudja az egész történetet elmondani, mert perek és eljárások vannak folyamatban közte és az apja között, illetve a szülei között is. Csak olyan dolgokról beszél, amikről van bizonyítéka és tanúja.

 

Ennek fényében nagyon erős az a bekezdés a posztjában, amiben konkrét bántalmazásokról is szó esik. „Az apám akinek hosszú éveken keresztül bármit megtettem volna, hogy elfogadjon, hogy szeressen, míg nem rájöttem, egy tökéletes illúzióban élek. Egy olyan burokban amire azt hittem, hogy természetes. Ahol, elfogadott, hogy az anyámat a szemem láttára félájultra veri az apám, hogyha esetleg nem tetszett neki, az amit mondott, vagy tett. Éppen úgy, ahogyan megtette, mikor terhes volt még velem anyukám. Ahol, hogyha nem teljesítettem az elvárt eredményt, akkor a semmibevétel és a különféle büntetések a velejárói az életemnek. Ahol nem lehetett önálló szavam, gondolatom, véleményem vagy célom” – írta Szilágyi Liliána.

 

A műsorban Szilágyi azt mondja, hogy tart attól, hogy az emberek hogyan fognak reagálni a történetére, mert tudja azt, hogy az emberek annyira nehezen dolgozzák fel a bántalmazásos témákat, hogy nagyon távolítják őket maguktól, nehezen hisznek az áldozatoknak.

 

„Nekem is évekbe telt, amíg ki tudtam mondani, és szembe tudtam nézni, hogy igen, ez megtörtént” – mondta a műsorban. A műsorban arról beszél, hogy a pszichológusának köszönhetően úgy érzi most, hogy lelkileg nagyon egyben van. A műsorban egyébként végig nagyon higgadt, és úgy tud beszélni a gyerekkori traumáiról, hogy látszik, hosszú ideje foglalkozik azok feldolgozásával.

 

A műsorban elhangoznak nagyon kemény mondatok is. „Dolgozom azon, hogy az apa szót ne keverjem össze azzal, amit tőle kaptam” – mondja például az úszó a műsorban, majd hozzáteszi, az életébe szerinte egy másodperc olyan pillanat sem jutott, amit klasszikusan apai szeretetként szokás jellemezni.

 

A történteket követően Liliána apja a kormányportál origo.hu felületén reagált tegnap a vádakra.

 

A „sajtóhoz eljuttatott”, lányának címzett levélben Szilágyi Zoltán szerint ő hat éve "csendben tűri", amit lánya „tesz vele”, először és utoljára szólal meg a nyilvánosság előtt, mert Liliána a húgát is belekeverte. A férfi szerint többet nem fog védekezni vagy magyarázkodni, „hiszen hogyan bizonyítsam, hogy sosem vertelek vagy bántalmaztalak sem Téged, sem édesanyádat, sem húgodat?”

 

Ugyanakkor az ügyben, lánya kijelentései miatt büntetőeljárást fog indítani.

 

Zoltán szerint lánya „ezért vagy azért” tönkre akarja őt tenni, magára próbálja irányítani a figyelmet. Szilágyi állítása szerint tartja magát ahhoz az elhatározáshoz, hogy nem támogatja tovább anyagilag sem őt, sem édesanyját, ennek valódi okát pedig ők mindketten tudják.

 

Lányát újfent arra kéri, hogy a Szilágyi név helyett viselje édesanyja családnevét, mert nem hiszi, hogy bármelyikük vonatkozásában a továbbiakban bármilyen okból is indokolt lenne, hogy ő Szilágyi Liliánának nevezze magát.

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mind kül-, mind pedig beltéren változatlan népszerűségnek örvend a vakolás, amely egy kifejezetten nagy múltra...
Bővebben >>