Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Zita napja van.
Törvényjavaslat a Mészáros Lőrinc-féle oligarchaadóról
2020-04-09 12:33:05
Törvényjavaslat a Mészáros Lőrinc-féle oligarchaadóról

Törvényjavaslat a Mészáros Lőrinc-féle oligarchaadóról

Az elmúlt napokban a törvényjavaslat kezdeményezői több alkalommal is szóvá tették, hogy miért nem veszik ki érdemben a részüket a járvány okozta válság teherviseléséből a közpénzekből meggazdagodó kormányközeli vállalkozók, üzletemberek. A törvényjavaslat alapját a volt szocialista Botka László által meghirdetett Nemzeti Szolidaritási Program adta.

 

A törvényjavaslat kezdeményezői kiemelték, hogy a becenevén, a Mészáros-adót, sávosan vetnék ki azokra a cégekre, amelyek az elmúlt nyolc évben az állami forrásokból milliárdos, tízmilliárdos, vagy éppen százmilliárdos nagyságrendben tettek szert megrendelésekre. Az így befolyó – vélhetően – több százmilliárdos bevételt egy jól elkülönített számlára kellene elhelyezni, amelyből csak és kizárólag a veszélyhelyzet következményeinek elhárítására szabadna elkölteni. A törvény benyújtói szerint az adóbefizetés elmulasztása esetén a vállalatokat öt évre eltiltanák az állami támogatásokra illetve állami tendereken való pályázástól.

 

Szakértői vélemények szerint erre a törvényjavaslatra nem csak nagy szükség lenne, de pozitívan hatna a lakosság nagy többségének az igazságérzetére és az államban vetett bizalmára.

 

Azonban a törvénytervezet valószínűleg csak akkor válhatna jogszabállyá, ha Magyarországon nem Orbán Viktor kormányozna és a Fidesz-KDNP-Mi hazánk Mozgalomnak nem lenne többsége a parlamentben.

 

A benyújtott törvényjavaslat azonban így is igen jelentős, mert megmutatja ebben a nehéz helyzetben, hogy - többek között - merre lenne a válságból a kiút.

 

Kertész Z István

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szó...
Bővebben >>